Roata olarului, moara de apă, sarmalele, mămăliguţa, tradiţiile şi ospitalitatea românilor. Acestea sunt atuurile cu care au fost impresionaţi migranţii străini, studenţi la Oradea, în excursia organizată de Centrul de Informare pentru Străini (CIS) Oradea la obiective turistice din judeţul Bihor. „Ideea mi-a venit de la o întâlnire pe care am avut-o anul trecut cu studenţii nigerieni, la absolvirea acestora. Mi-au povestit despre câteva locuri frumoase din România pe care le-au vizitat şi care le-au rămas în minte. M-am gândit că avem şi în Bihor locuri şi lucruri frumoase care ar trebui promovate. Şi cea mai bună reclamă este cea prin viu grai. Au rămas plăcut impresionaţi. Dar cel mai mult contează părerile lor”, ne-a destăinuit Adriana Popa, consilier CIS Oradea.
Invitaţia la excursia organizată în 22 martie a fost lansată prin viu grai, prin mass-media şi pe facebook. Interesul străinilor a fost ridicat, umplându-se un autocar mare cu migranţi din Nigeria, Africa de Sud, Portugalia, Franţa, Bahrein, Italia şi Algeria.
Impresii de neuitat
Traseul excursiei a trecut prin Vadu Crişului, unde au văzut pe viu un atelier de olărit. Au ascultat sunetul de neuitat al viorii cu goarnă a lui Baciu Gheorghe, specifice zonei Bihorului şi au descoperit moara cu apă de la Roşia. Pe harta traseului a fost trecută şi Peştera Meziad. Nu au lipsit bucatele tradiţionale servite la o pensiune cu specific local.
Excursia a îmbinat tradiţiile locale cu cele de import. Cel mai bun exemplu în acest sens a fost terenul de golf de la Ineu, unde migranţii şi-au arătat talentele.
A doua zi, participanţii la excursie s-au întrunit în Cetatea Oradea pentru a-şi spune impresiile. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai agenţiilor de turism, interesaţi să asculte ce-i impresionează pe migranţi. În felul acesta vor şti ce destinaţii să aleagă pentru excursiile viitoare.
„A fost o călătorie foarte interesantă. Am văzut obiective care nu le-am fi putut vizita altfel”, a declarat Tania Silva din Portugalia.
„Mi-a plăcut foarte mult roata olarului. Niciodată nu am mai văzut aşa ceva. Am mai văzut astfel de obiecte, dar nu am ştiut cum se fabrică. Acum am confecţionat una cu mâna mea. Moara de apă a fost, de asemenea superbă”, a precizat Bokare Onoriunmi din Nigeria. Aceasta a declarat că se va întoarce oricând cu plăcere în aceste locuri după terminarea studiilor.
Mâncarea tradiţională: sarmalele şi mămăliga, au fost, de asemenea, apreciate de străini. Ca o surpriză, în încheierea manifestării din Cetatea Oradea, aceştia au fost serviţi cu aceste produse şi cu gogoşi, făcute de Marcela Tomuţa, consilier CIS. De asemenea, străinii au asistat cu plăcere la un recital de dansuri româneşti oferite de elevii clasei a IV-a de la Liceul Onisifor Ghibu.
Concluzii
Migranţii au completat câte un chestionar prin care a trebui să răspundă la întrebări de genul: Care este experienţa voastră de turist în România? Care sunt cele mai frumoase locuri vizitate în România? Care sunt punctele forte ale turismului din România în general şi din Bihor în particular? Ce ar trebui făcut pentru ca turismul românesc să se dezvolte? Cum ar putea descrie România în câteva cuvinte? Concluzia unanimă a fost că România este ţara tuturor posibilităţilor şi că are locuri care ar putea atrage mulţi turişti străini. Trebuie doar scoase în faţă. Şi una dintre metode este prin intermediul migranţilor străini. Metodă care asigură reuşita. „Am descoperit ospitalitatea şi bunătatea românilor. Am decoperit turismul pur la el acasă”, spunea unul dintre migranţi. „Ar mai trebui totuşi lucrat la infrastructură”, au concluzionat cei prezenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!