Liderul grupului consilierilor locali UDMR, Ritli Laszlo şi colegul său Huszar Istvan, s-se arată contrariaţi de propunerea municipală pentru Strategia de dezvoltare a Oradiei 2014 – 2020. Aceasta urma să fie dezbătută miercuri, de la ora 17, la Primărie.
Cei doi susţin că, practic, propunerea nici nu poate fi considerată o strategie, în adevăratul sens al cuvântului. “Există o listă de lucrări aruncate. E un plan făcut pe genunchi. Nu ne descrie unde vrem să ajungem cu dezvoltarea oraşului. Ar fi o ruşine pentru Oradea”, opinează Ritli, care speră, totuşi, că acest document va fi mult îmbunătăţit. Din Opoziţie, UDMR anunţă că în viitorul apropiat va veni cu propuneri concrete pentru a completa Strategia de dezvoltare propusă de Executiv.
Udemeriştii au identificat mai multe aspecte criticabile. Se reclamă utilizarea unor date statistice vechi (2009 – 2011), analize superficiale, faptul că Strategia face referire la uniunea Oradiei cu Sânmartin-ul, proiect politic socotit incert, dar şi faptul că “toate obiectivele sunt de infrastructură”, nefiind definite obiective sectoriale în jurul cărora să fie identificate măsuri pentru atingerea “unor obiective strategice generale”. Mai cu seamă că udemeriştii văd proiecte ce nu aduc beneficii Oradiei. “Avem proiectul Nymphaea Lotus de la Ştrandul Municipal. Există deja un aquapark în Felix şi va mai fi unul. Dacă se mai realizează încă unul în Sânmartin oare nu-mi generează mie o concurenţă, când am un proiect finanţat din fonduri europene şi în mare parte din fonduri locale?”, întreabă consilierul local Huszar.
Salariile orădenilor
De asemenea, UDMR reclamă faptul că în Strategie nu se face nicio referire la Universitatea din Oradea şi că toate ideile aparţin Executivului municipal, fără o dezbatere şi consultare mai largă cu alte instituţii şi cu cetăţenii. Ritli: “Nicio strategie nu poate fi viabilă fără învăţământul superior. Nimeni nu discută despre campusul universitar, chiar dacă avem exemple la Cluj şi Timişoara. Dacă acest campus universitar nu funcţionează, acea cogenerare de proiecte nu există”. Criticii Strategiei evidenţiază şi lipsa unor politici sociale şi economice, în ciuda “nivelului foarte scăzut al salarizării şi puterii de cumpărare a populaţiei”. “Strategic nu e cum să asfaltăm o stradă, ci cum să creştem nivelul salarizării în Oradea. Soluţii să îi capacităm pe angajatori. Or, despre asta nu găsim nimic în strategie”, declară Ritli Laszlo.
De altfel, aleşii UDMR îşi doresc ca proiectele municipale să fie prioritizate în aşa fel încât să primească prioritate cele care pot cogenera, imediat, alte proiecte conexate, din partea altor instituţii, a mediului de afaceri şi a societăţii civile.
Ce facem cu Cetatea?
Reprezentanţi ai comunităţii maghiare, udemeriştii constată că nici multiculturalitatea nu apare în Strategie, la fel cum nu sunt consultate strategii sectoriale în vigoare (în cultură, turism, energie). Alt aspect se referă la Cetate, a cărei infrastructuri, deşi va fi finalizată în acest an, nu i se găseşte un plan ulterior pentru a se autosusţine, atrângând turişti. La fel cum nu se regăseşte nici problema Cimitirului Municipal, arată UDMR. Se cere ridicarea nivelului utilităţilor şi servicii în cartiere precum Rogerius şi Episcopia, înainte să se investească în alte părţi mai nou sau emergente ale oraşului.
În acelaşi timp, UDMR consideră că se cere imperativ prioritizarea programelor de dezvoltare, identificarea surselor de finanţare şi un plan de acţiuni concret, etapizat, care să conţină o planificare în timp şi financiară, de tip GANTT. Aceasta pentru a nu se ajunge în situaţia de acum, când s-au aglomerat o multitudine de proiecte ce trebuie finalizate până la finele anului şi care în 2015 vor transforma Oradea într-un şantier uriaş. “Dacă nu facem un plan de etapizare, iarăşi vom ajunge ca şi anul acesta, când dorim să finalizăm cel puţin 25 de proiecte”, avertizează Huszar.
Conform noilor directive europene, pentru accesarea liniilor de finanţare pentru 2014 – 2020, proiectele înaintate de administraţiile publice spre finanţare către instituţiile europene trebuie în prealabil prinse în strategiile de dezvoltare ale acestora pentru intervalul de timp amintit, pentru a fi socotite eligibile.
UDMR, despre Strategie
Reacţii ale aleşilor locali UDMR la propunerea municipală pentru Strategia de dezvoltare a Oradiei 2014 – 2020:
Ritli Laszlo Csongor:
“Cerem să nu ne grăbim cu acest plan de dezvoltare. Oricum liniile de finanţare încă nu există şi mai întâi ar trebui să ne consultăm cu comunităţile. Unde se regăseşte societatea civilă aici, în aceastră Strategie? Unde se regăseşte multiculturalitatea aici, când întotdeauna spunem că multiculturalitatea este o valoare?”
“În afară de noi, UDMR, toţi ceilalţi sunt la guvernare: PNL, PDL şi PSD. În mod normal, un Executiv ar trebui să se bucure dacă mai primeşte idei noi. Pe toate ar trebui să le pună acolo, pentru că aici nu există concurenţă. Cât mai multe idei, cu atât mai bine. Pune-le în strategie şi ai un portofoliu mai bogat”.
Huszar Istvan:
“Nu sunt date concrete în planul de dezvoltare vizavi de deşeurile periculoase. Ar trebui să avem o strategie pentru toate, nu numai pentru depozitul de zgură de la CET II. În alte părţi s-au montat panouri fotovoltaice. Aici nu se pomeneşte nimic. Cu lucruri importante nu ne ocupăm”.”Sportul lipseşte total din planul strategic. Avem o campioană mondială la sport, iar cei de la LPS Bihorul se duc la Debreţin ca să alerge. Ar fi benefic un parteneriat cu LPS. Nu există niciun bazin de iniţiere. Avem nevoie de un bazin de 25 de metri. Nu avem o bază sportivă. Atunci de ce să nu facem parteneriate? E nevoie să reabilitez, să fac o bază sportivă nouă pe terenul existent (la LPS Bihorul – n.r.), să fac o pistă de atletism”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!