În cadrul conferinței de presă, susținute joi, președintele UDMR, deputatul Cseke Attila le-a prezentat jurnaliștilor prezenți că în această campanie electorală, partidul său pune accent pe stimularea natalității prin sprijinirea familiilor cu mai mulți copii și a celor monoparentale.
Pentru că statisticile demografice capătă proporții alarmante, atât la nivelul României, cât și la nivelul Uniunii Europene, printr-un procent în scădere a populației, reprezentanții UDMR au pus la cale programe concrete de susținere a familiilor cu mai mulți copii.
Invocând dificultatea întâlnită în aceste cămine, UDMR va propune în următorul Parlament câteva modificări în Codul Fiscal, care să vină în sprijinul familiilor cu mai mulți copii: „Dorim sa reglementăm posibilitatea Consiliilor Locale de a reduce impozitele pe clădiri: de exemplu, pentru o locuință cu 90 mp3, impozitul este în jur de 250-300 de lei, dacă se acordă o reducere de 50%, rămân în familie 150 de lei. De asemenea, posibilitatea reducerii impozitului pe mijloacele de transport. În Oradea pentru o Dacie Logan, diesel, impozitul este de 120 de lei, ceea ce înseamnă 60 de lei în urma reducerii. Cu cât mașina e mai mare sau alt tip, cu atât impozitul este mai mare, reduceri se pot face și pentru impozitul pe teren”, a arătat deputatul.
Potrivit lui Cseke, dacă această propunere va căpăta statutul de lege, toate cele 23 de primării conduse de primari UDMR vor aplica aceste reduceri de 50%. Susținerea nu se oprește aici, ci continuă prin inițierea unui program la instituțiile care sunt în subordinea Consiliului Județean. Planul poartă numele de „proiect de creeare a unui Family Card” și asigură reduceri la instituții precum Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Muzeul Țării Crișurilor, Filarmonica de Stat sau Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Acest card va fi conceput pe trei nivele:
- galben – 10% pentru familiile cu 3 copii
- roșu – 20% pentru familiile cu 4 copii și pentru familiile monoparentale cu cel puțin doi copii
- verde – 30% pentru familiile cu cel puțin 5 copii
Cardul va fi emis pe numele tuturor membrilor si va avea o valabilitate de 1 an pentru familiile monoparentale, și o durată extinsă, până la împlinirea vârstei de 18 ani a celui mai vârstnic dintre copii, în cazul celorlalte familii.
„Ne dorim ca acest proiect să fie amplificat prin acorduri de parteneriat cu agenți economici publici sau privați, inclusiv cu magazinele alimentare”, opinează liderul UDMR Bihor.
Reclasificarea localităților, din nou în atenția UDMR
Cseke Attila a vorbit și despre problemele majore pe care le comportă proiectul de lege propus de Guvern privind reclasificarea localităţilor: „Oradea va ajunge mai jos cu o clasă decât este”.
Din poziția deputatului UDMR reiese că, județul Bihor nu ar trebui să accepte soarta prevăzută prin acest proiect legislativ: „Prin demersul făcut de noi și răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Dezvoltării se observă problemele și lacunele acestei propuneri”. Prin reclasificare, Oradea face un pas în spatele Clujului, a Timişoarei, a Craiovei, Iaşiului şi Constanţa. Oradea ar deveni „pol regional secundar”, în timp ce cele cinci primesc statutul de „pol regional principal cu potenţial transnaţional”.
„Având în vedere particularitățile rețelei urbane a județului Bihor, vom analiza modificarea pragului demografic pentru ariile funcționale integrate teritorial definite în art. 13, alin. 7, lit. b, astfel încât să existe posibilitatea creării și a altor arii funcționale, exceptând aria funcțională metropolitană din jurul Municipiului Oradea și a ariilor funcționale potențiale din jurul polilor rurali”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Dezvoltării.
„Practic, Ministrul Dezvoltării recunoaște că în județul Bihor acest proiect legislativ, făcut din pix, din birouri, fără a cunoaşte realităţile din teren, ar crea o situație haotică”, dă verdictul Cseke, anunţând că UDMR respinge complet proiectul Guvernului.
O situație delicată este cea a Diosigului care este propus de către Guvern ca fiind o comună ce trebuia să se unifice până la 1 ianuarie 2016. „Diosig, pe care vrem să-l unificăm cu altă comună, are mai mulţi locuitori decât patru dintre cele şase identificate ca poli rurali”, susţine Cseke, care consideră că propunerea Guvernului este neconstituţională. Cu atât mai mult cu cât comunele ce nu vor dori să se alipească altora până în 2026 vor fi unite cu forţa de către Guvern.
În urma demersurilor făcute de Primărie, comuna Diosig a fost scoasă din anexa 5 a listei localităților ce trebuie unificate.
Probleme mari nesoluționate
„Am cerut clar în această adresă reanalizarea Municipiului Oradea și am spus ca nu înțelegem cum Clujul sau Bucureștiul au capital transnațional, iar Oradea la 15 km de frontieră nu e inclusă în aceasta categorie de potențial transnațional. Doar oraşele peste 20.000 pot să îşi facă arie funcţională, aşa cum erau pe vremuri centrele de raion. În Bihor nu este niciun asemenea oraş. Ce se va întâmpla cu acesta? Va ţine de ariile funcţionale ale aşa-ziselor super-comune? Deoarece nicio localitate nu va putea rămâne în afara vreunei arii funcţionale pentru dezvoltare”, atrage atenţia Cseke.
Citiți principiile noastre de moderare aici!