După ce a pus accent pe Ady Endre şi pe ceilalţi poeţi maghiari din grupul Holnaposok, UDMR Bihor îl scoate acum în evidenţă pe Rimanoczy Kalman Jr. Cu câteva zile înainte de Anul Nou, deputatul Szabo Odon anunţa că în 2012 s-au împlinit 100 de ani de la moartea arhitectului care şi-a pus amprenta asupra arhitecturii Centrului Istoric al Oradiei. Cu astă ocazie, Szabo spune că s-ar fi aşteptat ca municipalitatea orădeană să fi făcut un gest simbolic în amintirea lui Rimanoczy, care a proiectat inclusiv clădirea Primăriei. Întrebat de ce grupul UDMR din Consiliul Local nu a avut nicio iniţiativă în acest sens, Szabo a replicat că udemeriştii au vrut să vadă dacă municipalitatea va lua iniţiativa. „Am vrut să vedem dacă cei care se pretind mai maghiari decât noi, cei din UDMR sau cel care spune că e cel mai bun prieten al maghiarilor îşi va aduce aminte de Rimanoczy”, a motivat Szabo lipsa de iniţiativă a UDMR din Consiliul Local, pe această problemă. Plus că, fiind an electoral, a arătat preşedintele executiv al UDMR Bihor, s-a dorit evitatea tentei electorale. Szabo spune, totuşi, că de 1 mai sau de 11 iunie, data naşterii, respectiv a morţii arhitectului, s-ar fi putut organiza un moment comemorativ. Deşi a evitat să pronunţe nume, atitudinea liderului UDMR Bihor l-a vizat, în mod evident, pe primarul Ilie Bolojan.
Deşi până acum s-a făcut că plouă, UDMR are în 2013 planuri cu numele lui Rimanoczy Jr. Politicienii de etnie maghiară vor să instaleze o plachetă comemorativă cu nunele lui Rimanoczy Kalman pe o clădire din Oradea. Se doreşte cererea acordului proprietarului ori pentru actuala clădire a Filarmonicii, de pe strada Moscovei, al cărui proprietar e azi Consiliul Judeţean, ori pe casa familiei Rimanoczy, situată în strada Libertăţii, pe malul Crişului, deţinută azi de omul de afaceri Viorel Micula. Szabo spune că Micula şi-a dat deja acceptul verbal pentru o asemenea iniţiativă.
Premiu simbolic
O altă iniţiativă este premiul Rimanoczy, ce va fi acordat anual. E vorba despre o plachetă – creaţia sculptorului Deak Arpad – care îi înfăţişează pe cei doi Rimanoczy, tatăl şi fiul. Szabo spune că premiul va fi decernat de un juriu format din trei arhitecţi şi că va fi acordat neţinându-se seama de considerente etnice. „Din 2013, anual îl oferim pentru o creaţie sau unui arhitect din judeţul Bihor. Ori pentru o clădire renovată în Oradea sau unui arhitect care a realizat ceva important în municipiul Oradea sau pentru un antreprenor care a realizat ceva, a făcut bine o lucrare”, declară Szabo Odon. Nu va fi şi un premiu în bani, anunţă udemeristul.
Rimanoczy Kalman Jr. a construit 24 de clădiri din Oradea, printre ele aflându-să clădiri-simbol pentru oraş. Prima a fost clădirea ce adăposteşte acum Filarmonica de Stat, pe strada Moscovei. Alte clădiri: Primăria, Episcopia Ortodoxă, Episcopia Greco-Catolică sau Baroul de avocaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!