Prin preşedintele Cseke Attila şi prin preşedintele executiv Szabo Odon, formaţiunea a mulţumit celor care au votat, respectiv care le-au acordat încredere, dar şi celor care s-au implicat în campanie.
PSD+ALDE+UDMR – FB
Cseke apreciază ca foarte bună mutarea UDMR de a se alia cu PSD şi ALDE, deşi în alte ocazii a tăgăduit existenţa acestei majorităţi parlamentare.
„Coaliţia din iulie cu PSD şi ALDE a fost o decizie bună, confirmată prin aceste alegeri. Va asigura Bihorului o reprezentare la nivel naţional, guvernamental. O altă soluţie ar fi însemnat, azi, rămânerea Bihorului în afara reprezentării guvernamentale. De regulă, asta are consecinţe nu foarte pozitive”, apreciază Cseke.
În opinia lui Szabo Odon, votul de duminică at trebui să aibă ecou şi în situaţia de la Consiliul Judeţean, unde UDMR deţine conducerea, secundat de PSD şi ALDE.
„Se consolidează astfel coaliția județeană de la nivelul CJ. După acest vot, așa numita majoritate minoritară e un termen pe care nu mai vreau să-l aud. Majoritatea e majoritate. Probabil că blocajele care au fost în ultimele șase luni au afectat pe unii și au avantajat coaliția. Acesta este mandatul dat de cetățeni”, susţine Szabo.
Aprobarea comunităţii
Cseke vede în rezultatul UDMR o confirmare din partea comunităţii cum că noua conducere a procedat corect când a schimbat macazul – recent, fostul lider Kiss Sandor a fost trecut în plan secund, pe fondul problemelor cu justiţia.
„Rezultatul este foarte bun, confirmă că ceea ce am început în UDMR Bihor acum trei luni trebuie continuat. Acest alt stil de face politică a primit, acum, prin acest rezultat, o justificare. E un semn că electoratul a apreciat schimbarea în modul de a face politică în UDMR”, crede Cseke.
Cifre
„Sunt mai bune ca rezultalele locale si parlamentare din ultimii opt ani. UDMR Bihor s-a întărit cu acest scor, organizaţia judeţeană e pe locul trei în tară, după Harghita şi Mures. Rezultatul pe Oradea e mult mai bun ca în vara aceasta şi mai bun ca în 2008. În 2012 am avut puţin mai mult ca acum, la o prezenţă mai mică faţa de alegerile locale”, explică Cseke.
UDMR a adunat pentru Senat 51.017 de voturi – 23,7% şi pentru Camera deputaţilor 50.403 voturi, adică 23,45%. La Oradea, a acumulat 15.876 de voturi pentru Senat şi 15.715 pentru Camera Deputaţilor. „Creşterea pe Oradea e mai mult de 5.000 de voturi fata de locale, la CJ”, spune Cseke.
Bază mare, vârf neschimbat
UDMR a băgat în cursă 18 candidaţi, 12 pentru Camera Deputaţilor şi 6 pentru Senat. Majoritatea covârşitoare nu au avut şanse dar, fiind persoane publice recunoscute, au servit ca motoare pentru mobilizarea comunităţii.
„Au acceptat să vină cu probitatea profesională recunoscută, să ni se alăture și să dea mesajul de solidaritate alături de noi”, zice Szabo. Trioul din vârful listelor, cei care vor şi reprezenta comunitatea maghiară şi Bihorul în Parlament, a rămas acelaşi – Szabo Odon, Cseke Attila şi Biro Rozalia.
S-au înscris în campania UDMR profesori, feţe bisericeşti, trimişi ai ONG-urilor. UDMR şi-a asigurat pacea în comunitate prin parteneriatul Partidul Civic Maghiar. „A fost solidaritate, astfel încât unitatea comunităţii maghiare să nu fie conturbată de alte tipuri de mesaje. Avem cel mai mare numar de voturi la Senat. Cu 51000 de voturi, primul mandat care se va redistribui la nivel naţional va fi al nostru. Nu-l poate cere nici Mureşul, nici Harghita”, susţine Szabo.
Premier legal
Cseke a mai adăugat că, cu acest scor, preşedintele Iohannis nu are de ales, va trebui să numească premierul propus de PSD, „cu respectarea legii”. Că legea se va schimba astfel încât să acomodeze liderul PSD şi să-i facă neglijabile aspectele penale din CV sau că PSD va numi un premier curat, rămâne de văzut. La fel cum rămâne de văzut care va fi poziţia UDMR faţă de acest prim aspect al noii ere.
„În Bihor, cel care se aliază cu ungurii nu pierde!”
Cseke a refuzat să comenteze eşecul răsunător al liberalilor în Bihor, dar Szabo nu a avut prea multe reţineri. Primul factor numit de acesta a fost „trendul national” care nu fi ignorat şi care a afectat şi Bihorul.
Szabo a mai invocat, apoi, bâlbele campaniei PNL în Bihor: Varga candidată în alt judet, ministrul Buşe care a fost apoi n-a mai fost candidat, dezbinarea din PNL pe candidatura lui Cornel Popa – „bâlbe locale, ca la București, au creat nesiguranță”, crede udemeristul.
A mai punctat apoi „investițiile prăbușite” – „cine crede că nu au contat, greșete. Turbina oprită vineri seara nu aduce voturi. Şi nici Dealul Ciuperca care alunecă şi tu zici că nu ştii”, comentează Szabo. În ultimul rând, a menţionat „jocul PSD care a afectat scorul PNL”: „PSD a jucat foarte bine pe defensivă. Nu trebuie neapărat spectacol ca să poți câștiga.”
Szabo spune că nu se amăgeşte, însă, cum că scorul liberalilor ar însemna erodarea popularităţii lui Ilie Bolojan. „Mi-ar conveni, dar să nu credeți că acesta ar fi scorul la eventuale alegeri locale”, comentează el.
În opinia udemeristului, voturile pierdute de liberali sunt cele acumulate de USR. Szabo apreciază că un public intelectual a fost cel care l-a penalizat pe Bolojan pentru atitudinea sa gen „cultura este un balast”.
„În fata electoratului nu te fălești că nu mergi la Teatru. Cultura nu este balast. USR a fost o altă opțiune, cu multă zeamă europeană, cu mesaj cultural. PNL şi USR s-au canibalizat. La USR, dintre cele 7.000 de voturi, 5.000 au plecat din zona liberală”, crede el.
Szabo plusează şi spune că electoratul orădean i-a pedepsit pe liberali pentru că au rupt parteneriatul cu UDMR. A pomenit, din trecut, mai multe situaţii în care aleşii udemerişti s-au arătat fideli partenerilor de alianţă. „Acum, Bodea și Mang sunt trădătorii de neam și țară. Nu cred că cei care au un parteneriat corect cu UDMR trebuie să se teamă că vor pierde voturi. În Oradea e altfel, este sancţionat cel care strică acest parteneriat. Şi pentru asta le mulțumesc românilor”, spune Szabo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!