Prezent şi el în Pasajul Vulturul Negru, vicepreşedintele naţional al Mişcării Verzilor, Cezar Maroti, a amintit că prin protest s-a dorit atenţionarea UDMR că greşeşte raliindu-se cu PDL în ideea sprijinirii companiei canadiane Gold Corporation. Astfel, Gold Corporation, controlată de controversatul om de afaceri Frank Timiş, vrea să exploateze pe bază de cianuri zăcământul de la Rosia Montana, care conţine 300 de tone de aur pur, alte 1.500 de tone de argint plus metale rare şi extrem de preţioase.
Apel către maghiari
„Am susţinut un miting de protest şi în capitală dar vrem să transmitem alianţei de guvernare şi îndeosebi la UDMR, care până nu demult era împotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Rosia Montana, că şi în zonele de unde Uniunea îşi ia voturile oamenii sunt împotriva proiectului”, a explicat Cezar Maroti amintind că Ungaria a interzis prin lege mineritul cu cianuri.
Protestele „verzi” din Bucureşti şi alte oraşe mari împotriva transformării localităţii Rosia Montana în şantier minier pe bază de cianuri are loc ca urmare a faptului că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a semnat un ordin de descărcare arheologică a zonei, existând premisa că pasul următor este acordarea autorizaţiei de mediu pentru începerea exploatării de către ministrul Mediului, Laszlo Borbely, intrat deja în atenţia DNA pentru suspiciuni de fapte de corupţie.
Cezar Maroti mai consideră că zona Rosia Montana, unde sunt încă vestigii ale minelor romane, ar trebui inclusă în UNESCO World Heritage. Proiectul minier al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar putea fi stopat şi în acest mod.
„Suceli” şi-n Europa
Reamintim că pe 5 mai 2010 Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care interzicea timp de doi ani exploatărilepe bază de cianuri, motivând că această tehnologie este extrem de periculoasă, cianurile contaminând solul şi apele pe sute de ani. Dintre europarlamentarii români, doar grupul PDL a votat împotriva interzicerii mineritului cu cianuri.
Însă pe 6 iulie 2010 Comisia Europeană a respins rezoluţia Parlamentului European susţinând că „interzicerea totala a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii”. Decizia Comisiei Europene a fost influenţată îndeosebi de înalta tehnologie cu cianuri folosită de Suedia pentru mineritul aurului.
JB – C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!