Preşedintele executiv UDMR Bihor, Szabo Odon, a semnat ieri cu emisarii bisericilor romano-catolice, reformate şi unitariene un protocol pentru a se obţine o statistică fidelă a comunităţii maghiare la recensământul din octombrie.
„Recensământul e foarte important pentru noi. Rolul bisericilor tradiţionale maghiare este ca preoţii să-şi îndemne enoriaşii să deschidă uşa recenzorilor care începând din 20 octombrie vor umbla din casă în casă, şi să le dea răspunsuri corecte, eventual chiar în limba maternă”, a explicat Szabo Odon.
Deschiderea clerului faţă de această problemă a motivat-o vicarul romano-catolic Fodor Jozsef, care a mărturisit că la ultimele recensământuri niciun recenzor nu l-a căutat pe Şirul Canonicilor iar însuşi fostul episcop Tempfli a trebuit să meargă în mod expres la un centru de recensământ pentru a intra în statistică.
Totodată, Szabo Odon a afirmat că UDMR caută să promoveze recenzori în condiţiile în care legea prevede ca în comunităţile cu o minoritate de peste 20%, oamenii să poată fi recenzaţi în limba maternă.
„Dorim să promovăm măcar un număr de recenzori cunoscători ai limbii maghiare proporţional cu procentul comunităţii noastre. Nu-i putem cere lui Ilie Bolojan sau altui primar să caute recenzori maghiari”, a spus Szabo Odon.
Presedintele executiv al UDMR Bihor a anunţat că 2011 este primul an în care toate ţările UE trebuie să-şi facă recensământul naţional. Şi, ca atare, recensământul din octombrie va fi unul din cele mai importante evenimente ale calendarului României.
„Şi pentru comunitatea maghiară este important ca recensământul să reflecte realitatea. Dorim ca oamenii să ştie că în comunităţile în care o minoritate depăşeşte 20% din populaţia totală, legea impune ca recenzorul să cunoască şi limba maternă a minorităţii respective. De asemenea, legea prevede că interviul poate fi luat şi pe un chestionar în limba maternă. Există vârstnici care nu cunosc termeni specifici din limba română, aşa încât folosirea limbii materne va evita colectarea unor date eronate”, a declarat Szabo Odon.
Preşedintele executiv al UDMR Bihor a mai opinat că modelul de colaborare cu bisericile tradiţionale maghiare ar putea fi preluat şi la nivel naţional.
Vor statistici fidele
„Minoritarii pot avea o reticenţă când cineva le bate la uşă vorbind în limba română. Am dorit ca preoţii să le explice după slujbe că în perioada 20 – 30 octombrie vor fi căutaţi de recenzori. Iar dacă pleacă de acasă, să întrebe de vecini unde pot fi găsiţi recenzorii. Pentru UDMR e important ca recensământul să dea rezultate cât mai aproape de realitate, fiindcă este mult mai uşor să elaborezi politici publice bazându-te pe statistici corecte”, a mai afirmat Szabo înainte de a semna protocolul de colaborare cu reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, a Episcopiei Reformate de Piatra Craiului şi a Bisericii unitariene de Bihor. Urmează ca luna viitoare, UDMR Bihor să semneze protocolul şi cu Biserica evanghelică.
Szabo Odon a precizat că semnarea protocolului de colaborare a fost aprobată de episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo şi episcopul reformat Csuri Istvan, care sunt însă plecaţi din localitate.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!