El însuşi tatăl a cinci copii, deputatul Szabo Odon prezintă pachetul de măsuri menit să încurajeaze natalitatea, adoptat, recent, de către UDMR. Este vorba despre încurajarea natalităţii, prin instituirea TVA de 9% la utilităţi, 3 ani de concediu maternal pentru un părinte, impozit redus progresiv pentru familiile cu mulţi copii, regândirea ajutoarelor sociale, pentru ca Statul să nu mai stimuleze nemunca
„România are un trend demografic descrescător şi, din păcate, zona clasei de mijloc şi zona inferioară a acesteia sunt de multe ori puse în situaţia de a alege între dorinţa de a mai avea un copil şi riscul de a-şi pierde statutul social”, a declarat parlamentarul bihorean, creionând premisa de la care a pornesc propunerile făcute de UDMR. Szabo Odon a mai subliniat că „politicile familiale nu se fac pe comunităţi, ci la nivel naţional, fiindcă ele nu ţin cont de etnie sau zona de unde vii”. Deşi documentul UDMR se adresează tuturor cetăţenilor, măsurile acestuia vizează, în mod evident şi comunitatea maghiară, al cărei spor demografic negativ îngrijorează UDMR, în mod evident.
Propun TVA de 9% la utilităţi
Prima dintre propunerile făcute de UDMR pentru îmbunătăţirea nivelului de trai este reducerea TVA, cu 16% pentru tot ceea ce înseamnă utilităţi casnice: apă curentă, gunoi menajer, încălzire, electricitate. Deputatul Szabo Odon susţine că, odată cu reducerea – de la 24 la 9 % – a TVA-ului pentru aceste utilităţi de strictă necesitate, diferenţa se va regăsi direct în banii pe care o familie îi are, lunar, la dispoziţie. Şi ea nu este una de neglijat, poate ajunge până la nivelul a unul sau chiar trei salarii pe an. „Trebuie doar ca statul să poată acoperi un chash-flow de trei până la şase luni, pentru că aceşti bani se întorc apoi în economie”, a declarat parlamentarul UDMR, subliniind că măsura propusă de el ajută, în mod direct familiile, cărora astfel le rămân mai mulţi bani.
Proiectul, propus de deputatul bihorean şi însuşit de UDMR ca parte a programului său politic, mai prevede o reducere proporţională a impozitelor în funcţie de numărul copiilor fiecărei familii. Szabo Odon a precizat că, în acest caz, ţinta sunt tinerii, intelectuali sau cei care au o afacere proprie, care astăzi preferă să îşi păstreze un standard mediu de viaţă decât să-l pună în pericol asumându-şi creşterea unui al doilea sau al treilea copil.
UDMR mai doreşte ca unul din părinţi să poată sta 3 ani acasă, împreună cu copilul mic, până când acesta împlineşte vârsta legală pentru a fi înscris la grădiniţă. În această perioadă părintele ar urma să beneficieze de 50% din venitul realizat în cele 18 luni anterioare naşterii copilului, dar nu mai puţin de 1.000 de lei.
Din asistaţi social, zilieri!
Szabo Odon propune şi schimbarea radicală a modului în care sunt acordate ajutoarele sociale. Făcând distincţia clară între cei care beneficiază de sprijinul statului fiindcă nu se pot întreţine şi cei apţi de muncă, deputatul UDMR cere ca aceştia din urmă să beneficieze de ajutoarele sociale doar în urma încheierii unor contracte de muncă cu primăriile. Angajaţi în acelaşi regim ca şi zilierii, beneficiarii ar putea să beneficeze de programele de reconversie socială, ar putea deveni interesaţi de propria integrare în muncă, ar fi plătitori de contribuţii sociale şi s-ar bucura de protecţia asigurată de stat celor ce muncesc. „Trebuie să o recunoaştem, azi sistemul funcţionează ca o formă de mită electorală. Primarii dau ajutoare sociale gândindu-se că, la alegeri, se vor bucura de recunoştinţa concetăţenilor lor”, afirmă deputatul bihorean.
Programul UDMR susţine şi o amplă restructurare a serviciilor de asistenţă socială. Deputatul Szabo Odon propune aplicarea sistemului din instituţiile sanitare şi cele de învăţământ, anume: „finanţarea urmează beneficiarul”. Beneficiarul sau familia ar urma să decidă dacă apelează la instituţiile de asistenţă administrate de stat sau la cele din sistemul particular. Parlamentarul bihorean subliniază că, aplicat instituţiilor de profil subordonate Consiliului Judeţean Bihor, acest sistem a generat economii de cel puţin 10% din cheltuieli.
Gratuităţi suplimentare
Pentru a încuraja populaţia activă şi educată să aibă cât mai mulţi copii şi pentru ca aceştia să nu fie defavorizaţi în ceea ce priveşte, mai cu seamă, accesul la cultură, deputatul Szabo Odon propune ca cel de al treilea copil şi următorii să se bucure de acces gratuit la spectacole, să călătorească gratuit cu trenul sau mijloacele de transport în comun sau să fie scutit de plata taxei pentru înscrierea la bibliotecă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!