„7 iunie – Ziua solidarităţii maghiare!”. Acesta a fost sloganul UDMR pentru alegerile europarlamentare de duminică. Şi fără îndoială că a prins, din moment ce în Bihor UDMR a obţinut cel mai mare procent din istorie – 27,53%! În Oradea, ştampila de vot a fost aplicată pe lista celor trei lalele în 35,6% din cazuri.
Procentele favorabile obţinute de UDMR vin să confirme trendul crescător al formaţiunii maghiare în Bihor, pe fondul absenteismului din ce în ce mai masiv al românilor de la vot. La alegerile pemtru Parlamentul României, din toamna anului trecut, UDMR fusese votat de 25,35% dintre alegătorii bihoreni, ceea ce indică o creştere de peste 2% la alegerile europene.
Mergând pe principiul vaselor comunicante, se observă în acelaşi timp ascensiunea PRM, care a obţinut acum 7,38% în Bihor, cu Gigi Becali pe listă, faţă de cele 4,15% în toamnă.
PNL suferă o scădere surprinzătoare, ajungând acum la 18,7%, de la 25,65% la alegerile parlamentare. Explicaţia: în Oradea, liberalii au fost votaţi de doar 12,4% dintre alegători!
Teme pentru Bolojan
Cifrele o arată clar. În Bihor, PNL este partidul care are de suferit în urma alegerilor europarlamentare desfăşurate duminică. Comparând cu scrutinul uninominal pentru Parlamentul României, organizat pe 30 noiembrie 2008, liberalii conduşi de Cornel Popa şi Ilie Bolojan au pierdut şapte procente. În mare măsură din cauza scorului prost obţinut în Oradea.
Primarul Oradiei, liberalul Ilie Bolojan a acceptat să explice pentru Jurnal bihorean scăderea PNL. Bolojan: „În judeţ se confirmă o poziţionare bună a PNL, însă în Oradea rezultatele sunt sub aşteptări. Sigur, putem aduce în discuţie şi prezenţa scăzută la vot în Oradea, ceea ce dă scrutinului o legitimitate scăzută. Însă, în aceste condiţii mobilizarea partidului e foarte importantă, iar nu avem o capacitate bună de mobilizare a electoratului propriu (…) Nu vreau însă să fiu un ipocrit. De aceea, putem aduce în discuţie şi modul în care e percepută administraţia locală de către orădeni. A fost o aşteptare mare acum un an de zile. Nu am reuşit să punem în practică o parte dintre aşteptările orădenilor, pentru că unele proiecte necesită timp. Aşadar, în afară de voturile pe care nu ni le-au dat, orădenii ne-au dat câteva teme la care să medităm…”
Un UDMR musculos
Preşedintele executiv UDMR Bihor, Szabo Odon: „Sunt rezultate bune pentru noi. Ne-am reconfirmat poziţia de lider în Bihor. Consider că a fost un scrutin care a arătat că acel tip de politică pe care îl promovăm în UDMR a fost agreat de comunitatea maghiară. Vreau să mai subliniez că UDMR rămâne o formaţiune deschisă pentru comunitatea maghiară”. Faţă de ultimele alegeri, UDMR a crescut cu 2,2%.
Filip, mulţumit
PDL Bihor. La parlamentare – 22,7%. La europarlamentare – 23,66%. Adică +1%. Preşedintele Petru Filip vede rezultatele ca fiind distorsionate pentru că românii n-au venit la vot, venind în schimb ungurii. „PDL a recuperat ce a pierdut la alegerile locale din 2008, revenind pe poziţia din care s-a consacrat, ca principalul partid românesc din Bihor. Am câştigat colegii fief PNL. Sper că rezultatele pentru prezidenţiale să reconfirme rezultatul acestor alegeri”, ne-a spus Filip. Prim-vicepreşedintele Seremi crede că „dacă o punem la socoteală şi pe EBa, atunci vorbim de o creştere de 3% faţă de ultimele alegeri”. „Am crescut puţin, nesemnificativ faţă de ultimele alegeri, însă suntem al doilea partid în Bihor, după UDMR. PNL a scăzut substanţial şi ca urmare a modului în care au gestionat problemele judeţului şi ale municipiului”, crede Seremi, care a ţinut să evidenţieze scorul foarte bun – 42,33% – obţinut de PDL în colegiul său electoral – nr. 5.
Mang: „Acceptabil”
PSD Bihor a bătut practic pasul pe loc faţă de astă-toamnă. Atunci a avut 18,4%, acum 18,07%. „Rezultatele sunt acceptabile. Dacă e să comparăm cu europarlamentarele anterioare, din 2007, atunci avem un plus de 7%. Însă suntem cu două procente în minus faţă de ce ne doream, adică 20%. Am obţinut un scor foarte bun la Salonta, unde am fost votaţi de 1.000 de oameni (aproape 20%), în timp ce celelalte partide româneşti împreună n-au avut 1.000 de votanţi. De asemenea, la Marghita, unde e primar PDL, am fost atât peste PDL cât şi peste PNL. 15,4% în Oradea e un scor bun, având în vedere prezenţa masivă la vot a electoratului UDMR. Trebuie să ţinem cont că la Oradea nu a fost încă finalizată reorganizarea organizaţiei de partid”, ne-a declarat preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!