Vicepreşedintele PDL Bihor şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Traian Abrudan respectiv Szabo Odon au apărut vineri laolaltă în faţa presei, la sediul UDMR din Pasajul Vulturul Negru. Cei doi au anunţat că s-au înţeles asupra instituţiilor subordonate Guvernului. Adică, mai pe româneşte, ce instituţii vor rămâne sub „pulpana” PDL şi ce-i va reveni UDMR. „Am avut azi o discuţie la sediul PDL Bihor, în care am stabilit să anunţăm la sediul UDMR rezultatele acestei discuţii, în cadrul cărora am convenit să ne asumăm răspunderea cu privire la guvernarea locală”, a declarat Szabo Odon. Traian Abrudan l-a completat, precizând că „discuţiile au durat două ore şi jumătate”.
În ceea ce priveşte raportul dintre cele două partide cu privire la numărul şefilor pe care-i vor impune la şefia acestor instituţii, acesta va fi de 3 la 1 în favoarea PDL. Adică la trei directori PDL, unul va fi UDMR. Aşadar, din 42 de direcţii şi servicii deconcentrate, 32 vor fi portocalii iar 11 vor avea prinsă în piept laleaua.
„Un principiu de la care am pornit a fost acela ca UDMR să-şi asume răspunderea pentru serviciile deconcentrate proporţional cu ponderea populaţiei de etnie maghiară din judeţ”, a spus Abrudan. Această pondere depăşeşte cu puţin 25% din totalul locuitorilor judeţului. Prin urmare, s-a considerat că aceasta e şi proporţia normală a instituţiilor bihorene ce vor fi oferite pe tavă către UDMR.
Maghiarii vor conduce Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu (care are acum un director coordonator de la PDL, pe Mircea Bradu), Direcţia Finanţelor Publice, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Casa Asigurărilor de Sănătate, Casa de Pensii, Direcţia de Tineret (acum cu director PDL – Manuel Seleş), Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Ape Crişuri (unde în prezent director coordonator este pedelistul Marcel Dume), Inspectoratul Teritorial de Construcţii şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Recipientelor sub Presiune.
PDL Bihor va continua să conducă Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională, Direcţia de Sport, Clubul Sportiv Crişul (aflat în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport), Garda Financiară, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Direcţia pentru Agricultură, Inspectoratul de Stat pentru Regim Silvic, Direcţia Silvică, Inspectoratul pentru Calitatea Seminţelor, Oficiul de Reproducţie în Zootehnie, Direcţia Agricolă, Oficiul de Consultanţă în Agricultură, Oficiul pentru Studii Pedologice, Direcţia Statistică, Oficiul Judeţean de Poştă, Inspectoratul Şcolar, Registrul Auto, Autoritatea Rutieră, Serviciul de Metrologie Legală, Loteria Naţională, Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară, Oficiul de Mobilizare a Economiei şi Pregătire a Teritoriului pentru Apărare şi sucursala Arhivelor Naţionale.
Viziunea UDMR
„Cea mai grea negociere a fost la Direcţia de Sănătate Publică”, a spus vicepreşedintele Abrudan, explicând că şi UDMR „şi-a dorit mult acest serviciu, mai ales că are şi conducerea Ministerului Sănătăţii”. În cele din urmă, cele două partide au convenit ca PDL să rămână cu Direcţia de Sănătate, iar UDMR să preia CAS Bihor. Udemeriştii bihoreni şi-au dorit ambele instituţii mai cu seamă că ministrul Sănătăţii e udemeristul bihorean Cseke Attila, din Marghita.
„Am avut în vedere faptul că, dacă avem răspunderea unui minister, este bine să avem şi structurile judeţene din subordinea respectivei structuri centrale. Pe de altă parte, am ţinut cont că încercăm să facem reparaţii morale pentru colegii noştri care au lucrat foarte bine la unele servicii, unii chiar zeci de ani, dar au fost, să zicem, rugaţi să plece, şi care acum merită o compensaţie pentru acest lucru. În fine, faptul că ne asumăm responsabilitatea pe un anume domeniu nu va însemna că trebuie să stăm în calea descentralizării”, a spus Szabo Odon. Liderul UDMR Bihor a şi exemplificat: „Avem conducerea Ministerului Mediului, unde domnul Laszlo Borbely va realiza un proiect de descentralizare pentru ca autorizaţiile de mediu să fie eliberate pe viitor de consiliile locale şi consiliile judeţene, urmând ca din structura guvernamentală să se mai menţină doar partea de control, nu şi de reglementare”.
Odon a ţinut să mai precizeze un lucru important: „Acolo unde nu este nevoie, noi nu vom face neapărat schimbări la nivelul persoanelor. În cazul că nu vom avea persoane despre care să fim convinşi că, profesional, vor fi o soluţie mai bună, nu vom perturba activitatea instituţiei”.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!