Președintele UDMR Kelemen Hunor și liderul senatorilor partidului, Cseke Atilla, au acuzat guvernul PNL PSD că iscă o criză în teritoriu, lăsând primăriile și consiliile județene cu investiții neachitate. Lipsa fondurilor e cauzată, spun cei doi, de faptul că guvernul nu a făcut rectificarea bugetară din vară, care ar fi asigurat redistribuirea fondurilor pe investiții în curs.
„E prima dată când un guvern nu face rectificare bugetară în vară, de când suntem în democrație. Prin această rectifiare se asigură un echilibru în cheltuielile statului, între ministerele care pot absorbi și cele care nu au această capacitate”, a explicat Cseke, „Asta nu s-a întâmplat anul acesta. Guvernarea prin fondul de rezervă bugetară e un model greșit”, consideră el.
În locul rectificării bugetare, guvernul a virat bani direct către proiectele mari de la ministerele Dezvoltării și Transporturilor din fondul din rezervă bugetară, care se constituie tot din fondurile necheltuite de alte ministere.
[eadvert]
Rezultatul, per total, a fost că primari și președinți de consilii județene din toată țara, inclusiv din Bihor, s-au trezit cu facturi neplătite și cu investiții care suferă din cauza subfinanțării.
„Majoritatea autorităților locale mici sunt blocate, nu sunt bani pentru investiții, pentru salarii. Toți așteaptă rectificarea bugetară din noiembrie”, insistă Kelemen.
Cseke insistă că în absența redistribuirii banilor apare scăderea economică.
„Dacă investițiile publice sunt blocate, economia suferă. Avem apeluri din toată zona Ardealului, plus Moldova și Muntenia, majoritatea de la primari PSD și PNL, care se spun că fără rectificare intră în incapacitate de plată. Să ajungi așa înseamnă să nu înțelegi mecanismele de funcționare ale statului, ale administrației. Ministrul Finanțelor trebuie să răspundă cât mai repede, e sarcina sa”, e mesajul celor doi.
Liderii UDMR au mai observat că dacă investițiile sunt încetinite, crește deficitul, „ne apropiem acum de 6% în loc de 4,4. Finanțarea acestuia va deveni tot mai scumpă, vor fi dobânzi mari în anii care vin, în 2024 și 2025”.
Rectificarea bugetară înseamnă, insistă Kelemen Hunor, și transparență – a veni în parlament cu o dare de seamă despre cum s-au cheltuit banii.
„Să nu faci rectificare înseamnă să ocolești Parlamentul. Parlamentul nu are acum niciun control asupra cheltuielilor guvernului, dacă se guvernează cu alocări din fondul de rezervă. Asta înseamnă că nu dai doi bani pe principiul separării puterilor în stat”, e concluzia sa.
Cseke spune că local, creșele începute în mandatul său nu au fost terminate la timp:
„Creșa din capăt de la Nufărul, de 2 ori am fost acolo cu dl primar și am promis că se va termina în septembrie. Nici acum nu se poate preda, sperăm că poate va fi gata în decembrie”.
Trimite articolul
XVai vai ce nasol in tara noastra cand nu vin banii statului pentru: firme de partid, vile somptuoase, averi ilicite, salarii si excursii de lux 🙁 Naspa cand nu se umple cutiile de pantofi cu banii altora !
Dar cat de bine le sta la cei 2 din poza cu castile alea. Cel mai probabil, daca nu erau impinsi in politica, exact asa aratau in fiecare zi. Sa va ia dracu pe toti politicienii!
Era de asteptat sa nu mai vina bani in Aedeal, inca din momentul in care cei de peste Carpati au pus mana Ministerul Dezvoltarii 🙁