Rămăşiţele umane ale celor dezhumaţi din cimitirele Olosig şi Seleuş în 2009, au ajuns înapoi în pământ, în Cimitirul Municipal. Resturile a peste 100 de dezhumaţi au fost îngropate, săptămâna trecută, de-a valma şi, până ieri, groapa nu primise nici măcar o cruce, reclamă Szabo Odon, deputat UDMR. Liderul apreciază că astfel, s-a comis o barbarie şi cere remedierea rapidă a situaţiei.
Szabo insistă că între cei reînhumaţi în această manieră inumană se află şi arhitectul Ferenc Sztarill, autorul planşelor după care s-au realizat mai multe palate orădene, actuale monumente de arhitectură din Centrul Istoric precum Casa Poynar sau Hotelul Astoria.
„Rămăşiţele s-au amestecat şi nu se mai ştie cui au aparţinut. Eu aşa am considerat că trebuie făcut şi acum consider la fel”, a declarat, în replică, Liviu Andrica, şeful Administraţiei Domeniului Public SA, societate care gestionează cimitirul.
La Cimitir
Deputatul UDMR a anunţat, ieri, prima conferinţă de presă de la Oradea, după intrarea formaţiunii la guvernare. Doar că în locul rutinei aşteptate, liderul maghiar şi-a îmbarcat „publicul” în maşini şi l-a transportat în fundul Cimitirului Municipal, la o parcelă rezervată boschetarilor îngropaţi pe cheltuiala Primăriei. „Aici, în spatele meu, este o groapă comună pentru circa o sută şi nu ştiu câţi orădeni, între care şi mulţi oameni de seamă ai municipiului nostru”, a spus Szabo Odon, în faţa unei movile de pământ de formă pătrată, şi mult mai mare decât restul mormintelor. Deputatul susţine că în groapa comună se află şi rămăşiţele arhitectului Sztarill Ferenc, de numele căruia se leagă o parte din zestrea arhitecturală a Oradiei. „Sztarill Ferenc a fost cel care a construit pasajul Vulturul Negru, Astoria şi Casa Poynar”, spune Szabo.
În tradiţia lor
„Aceşti oameni au fost înhumaţi, fiecare după tradiţia lor, ortodocşi, romano-catolici, catolici sau reformaţi, în Cimitirul Olosig şi în Cimitirul Seleuş. Cu ani în urmă s-a luat decizia ca aceste cimitire să fie regândite şi cei care au fost îngropaţi acolo să se odihnească în Cimitirul Municipal Rulikovski. Decizia a fost ca fiecare să fie pus într-un siciriu nou, care să fie depus în Capela Municipală. Au fost acolo până săptămâna aceasta, când, total inuman… e ceva la care nu m-aş fi aşteptat niciodată să se întâmple în Oradea, au fost puşi într-o groapă comună. Au fost puşi aici cu buldozerul şi în loc de flori, în semn de mulţumire pentru ce au făcut pentru Oradea, au mizerii pe mormânt”, a arătat deputatul.
Acesta a cerut Municipalităţii şi celor care „au făcut acest gest incalificabil”, să revină. „I-au pus lângă boschetari, dar aceia au măcar o cruce deasupra capului. Cei care, unii au construit clădirile la care ne uităm cu mândrie, au groapă comună. Este inacceptabil. Asta este astăzi, Oradea”, apreciază politicianul. Szabo Odon a mai cerut ca administraţia locală „să le redea demnitatea acestor oameni” şi să găsească vinovatul.
Ordine în Capelă
Liviu Andrica, directorul ADP, zice că s-a trecut la înhumarea sicrielor la iniţiativa administratorului cimitirului, care a apreciat că e cazul să dea o mai bună utilizare spaţiului din Capela Municipală ocupat de sicriele depozitate acolo din 2009. Managerul mai spune că dezhumările s-au făcut în 2009, în 2010 a venit el pe funcţie iar administratorul de acum lucrează din 1012. Andrica spune că la dezhumare, într-un sicriu au fost puse osemintele a mai multe persoane şi nu s-a păstrat o evidenţă clară.
„Noi am reînhumat cele 63 de sicrie cu slujbă religioasă făcută de preotul paroh de la Capela Haşaş. Pe lângă asta, am primit ca sponsorizare de la o firmă împrejmuirea mormântului şi realizarea unui monument funerar, pe care să apară numele celor reînhumaţi”, ne-a declarat Andrica.
Despre maniera barbară în care s-ar fi procedat, managerul se apără cu un contra-atac: „dacă din 2009 nimeni n-a întrebat de aceste rămăşiţe umane, e o problemă. Oricum, în alte situaţii similare, în care se dezafectează cimitire, se procedează la fel”.
„Până de Paşte vor avea monument funerar cu numele reînhumaţilor”, a mai promis Andrica.
Cu sau fără arhitectul Sztarill?
Momentul de revoltă şi comemorare patronat de UDMR a creat vânzoleală în ADP. Directorul Liviu Andrica s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica situaţia reclamată şi i-a băgat în priză şi pe subalterni. O verificare sumară a documentelor arată că rămăşiţele arhitectului Sztarill să nu fie în groapa comună. Chiar şi aşa, nu pare să se bucure de respectul care îl merită memoria sa.
„În 2009, când au fost depuse osemintele din cele două cimitire, în Capela Municipală, nepoata arhitectului, o anume d-nă Czilli, le-a solicitat şi a concesionat un loc de veci pentru reînhumare, în data de 30.07.2009. Noi avem contract de concesiune pe zece ani pentru locul numărul 1, din parcela 74, rândul 6. Am ieşit în cimitir să vedem care e situaţia dar acel loc este neîngrijit, nici cruce nu mai are. Asta e treaba aparţinătorilor, noi nu ne putem atinge de acel loc până în 2019”, ne-a declarat Teodor Vaida, administratorul Cimitirului Municipal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!