Din dispoziția Ministerului Sănătății, sistemul medical românesc, inclusiv cel bihorean, se pregătește să acționeze și deja a și acționat pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, dar și a răniților din Ucraina.
[eadvert]
La Centrul de Transfuzii Oradea, programul a fost prelungit, astfel că aici se poate dona sânge de luni și până vineri, între orele 7:30 – 17:30.
Orar prelungit la Centrul de Transfuzii Oradea. Recomandări înainte de donare
În același timp, Spitalul Județean, unde se fac pregătiri intense pe două paliere (pentru răniți respectiv pentru ucraineni aflați în tranzit sau stabiliți în Bihor), au ajuns primii ucraineni. Luni, o femeie a ajuns la UPU cu atac de panică. Marți după-amiază, o femeie cu vârsta de circa 30 de ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, fiindcă acuza dureri la abdomen, cu colică renală, a informat dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU. În noaptea de marți spre miercuri, o altă ucraineancă, mamă a doi copii, ce a fost primită în gazdă de niște bihoreni, a născut, la termen, la secția de Maternitate a Spitalului Județean Oradea. Ucraineanca a dat naștere unui copil sănătos, a informat managerul de la Județean, dr. Lucia Daina.
Și tot marți, la Județean, a ajuns o familie, după ce a fost implicată în accidentul produs la Valea lui Mihai, unde un microbuz cu 11 ucraineni s-a răsturnat.
Spitalul Județean a confirmat la Direcția de Sănătate Publică Bihor că dispune de 10 paturi și poate aloca până la 15 paturi la secția de Anestezie Terapie Intensivă și alte 32 de paturi (cu posibilitate de extindere până la 40 de paturi) pe mai multe secții medicale. În paralel, vineri se va centraliza o listă cu medici, medici rezidenți și studenți din Județean și de la Oradea, care sunt din Republica Moldova sau Ucraina și care pot ajuta la traduceri pentru ucrainenii ce vor mai solicita sprijin medical aici. Dr. Borcea a transmis că deja s-au oferit circa 13 persoane, medici sau rude ale acestora, din Republica Moldova, dar se caută și vorbitori de limbă ucraineană fiindcă mulți pacienți din Ucraina nu cunosc limba rusă vorbită în R. Moldova.
Concomitent se lucrează la formarea de echipe multidisciplinare de primă intervenție (cu medici urgentiști, ATI și specialiști în Chrirugie generală și Ortopedică) respectiv de suport (medici din alte specialități, inclusiv medici plasticieni), care să poată ajuta potențiale victime ale războiului din Ucraina.
Trimite articolul
XCe titlu ați scos la această rubrică? Ați auzit cum va de județul Oradea? Poate că sa schimbat peste noapte ! Municipiul Oradea sa transformat în municipiul Bihor. Și judetul a devenit Oradea! Ce interesat,? M-ai puneți acolo în redacție oameni cu scaun la cap, nu analfabeți.