Doi bihoreni, care locuiau în sate vecine, cu aceeaşi vârstă de 54 de ani, au fost răpuşi de „ucigaşul tăcut”: hipertensiune arterială în formă severă.
Cei doi nu se cunoşteau absolut deloc, dar fiecare suferea de această afecţiune cumplită şi fără simptome. Fiecare dintre cei doi se ştia suferind de hipertensiune, dar nu a urmat tratament specific. Zilele trecute, cei doi au suferit hemoragie cerebrală şi au ajuns internaţi în acelaşi salon, la Spitalul Judeţean Oradea, în stare extrem de gravă. Medicii nu i-au mai putut salva. Familiile lor au acceptat să salveze alţi oameni prin donarea de organe.
Vieţi salvate
Prima intervenţie a început miercuri la ora 17:00, o echipă de experţi din Cluj sosind pentru coordonarea operaţiei de prelevare a rinichilor. Joi la ora 5:00, cel de-al doilea pacient a fost supus intervenţiei de prelevare efectuată de medici şi asistenţi din Spitalul Judeţean, coordonaţi de către două echipe de specialişti, din Cluj şi Bucureşti. Rinichii şi ficatul au fost ulterior trimişi la Cluj respectiv Bucureşti, unde cinci bolnavi au fost salvaţi prin transplant de organe.
Managerul Spitalului Judeţean, dr. Carmen Pantiş, roagă bihorenii care au hipertensiune arterială să nu renunţe nicio clipă la tratament. Doctoriţa avertizează că hipertensiunea arterială este o afecţiune nevindecabilă şi foarte parşivă. Fără tratament continuu, pacienţii sunt expuşi oricând riscurilor vitale, spune managerul care sfătuieşte bihorenii să îşi asculte medicii cardiologi, să meargă la consulturi regulate şi să îşi ia medicaţia.
În Bihor s-au efectuat anul acesta patru operaţii de prelevare de organe în vederea salvării de vieţi omeneşti prin transplant. Cu acest număr, Bihorul se plasează pe locul doi în ţară, după Timiş, unde s-au efectuat deja 11 prelevări de organe. Este pentru prima oară în ultimii trei ani când Bihorul coboară de pe locul întâi pe locul doi la numărul intervenţiilor chirurgicale de prelevare de organe umane. La Spitalul Judeţean Oradea au fost efectuate patru prelevări în acest an, dar numărul pacienţilor ajunşi în moarte cerebrală, ai căror rude s-au opus prelevării de organe pentru salvare de vieţi omeneşti, a fost dublu. Medicii bihoreni amintesc că un pacient intrat în moarte cerebrală decedează la scurt timp astfel că spre deosebire de bolnavii în moarte clinică (care pot să îşi revină), nu au nicio şansă la viaţă. În schimb, un pacient în moarte cerebrală poate da viaţă altor oameni, dacă rudele lui au puterea să spună DA vieţii.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!