După ce au fost neglijaţi o mare perioadă de timp, ucenicii revin iar în atenţie. Potrivit informaţiilor primite de la Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor, a fost aprobată Legea 106 din 2011 pentru completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
„Prin noua lege a uceniciei, Ministerul Muncii îşi propune să îi ajute pe tineri şi muncitori să se angajaze într-un contex economic din ce în ce mai dificil. Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine o calificare şi un loc de muncă cu o durată de la un an până la trei ani”, a declarat Dorel Drăghici.
Condiţii, avantaje
Poate fi incadrată ca ucenic orice persoană fizică cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă. Persoana fizică poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncăîn calitate de ucenic, şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională. „Noua lege a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. Principalul avantaj îl constituie faptul că angajatorul primeşte lunar o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului de referinţă, care este în valoare de 300 de lei în prezent”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la sediul AJOFM Bihor, strada Transilvaniei, nr. 2, telefon: 0359.800.960.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!