Nu contează vârsta pentru cei care vor să se încadreze ca ucenici şi stagiari la locul de muncă. Trebuie doar îndeplinite câteva condiţii minime. Mai mult, angajatorii care încadrează astfel de persoane primesc subvenţii de la stat.
Noutăţi despre aceste categorii de angajaţi au putut fi aflate de către cei aproximativ 40 de angajatori prezenţi la seminarul organizat de AJOFM Bihor, luni, 21 mai, la Hotel Double Tree by Hilton. „Ne-am gândit să organizăm un seminar de prezentare a facilităţilor oferite în baza Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Am observat că mulţi angajatori nu prea cunosc în detaliu despre ce este vorba. De aceea, vrem să-i încurajăm să utilizeze măsurile de stimulare financiară oferite prin cele două programe”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Ucenicia
Ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională a persoanelor cu vârsta de minim 16 ani, realizată la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie. „Angajatorii care doresc să organizeze activităţi de ucenicie la locul de muncă trebuie să comunice la AJOFM Bihor locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie. De asemenea, persoanele care doresc să urmeze programe de formare profesională prin ucencie la locul de muncă trebuie să depună în acest sens o cerere la AJOFM Bihor”, a explicat şeful AJOFM Bihor.
Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care trebuie să se pregătească ucenicul: 12 luni pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2, 24 de luni pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3 şi 36 de luni pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4. „Statul finanţează angajatorul cu 1.125 de lei pe lună pentru fiecare ucenic la locul de muncă pe perioada în care se desfăşoară ucenicia”, a precizat Békési Csaba.
Stagiatura
Mulţi angajatori nu cunosc că există o lege prin care pot beneficia de subvenţii în cadrul încadrării în muncă a absolvenţilor de studii superioare, care au o diplomă de licenţă sau echivalentă, care nu au mai desfăşurat activitate pe un post conform specializării absolvite. În această situaţie sunt multe persoane care au terminat o facultate în domeniul ingineriei sau economişti şi nu şi-au găsit locuri de muncă potrivit calificărilor obţinute. „Pentru fiecare persoană încadrată ca stagiar, angajatorul primeşte o subvenţie de 1.350 de lei pe lună timp de şase luni”, a subliniat Békési Csaba.
Pentru a încadra stagiari, angajatorii trebuie să comunice la AJOFM Bihor locurile de muncă vacanțe care pot fi ocupate de către aceştia prin încheierea de contracte de stagiu. De asemenea, trebuie desemnat un mentor pentru coordonarea stagiarului pe perioada stagiaturii şi o comisie de evaluare din cadrul firmei pentru evaluarea stagiarului.
Discuţii interactive
Angajatorii prezenţi au avut numeroase întrebări legate de cele două programe şi s-au convins de utilitatea lor. „Ucenicii sunt bineveniţi pentru că au ocazia să facă un curs şi să se şi specializeze. Avem oameni calificaţi de la care pot învăţa”, ne-a precizat Simona Judea, director resurse umane la o firmă de construcţii.
„Este o mare oportunitate să se integreze în domeniul lor, în special, pentru cei care au terminat ingineria şi nu au profesat la momentul respectiv. Este foarte bine că se popularizează aceste legi şi subvenţii, care nu sunt cunoscute de angajatori”, este de părere Luminiţa Popa, director la o firmă de resurse umane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!