La una dintre acestea se referă o informaţie primită de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), modificare considerată ca o gură de oxigen pentru IMM-uri. Potrivit Codului fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2013, persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, a cărei cifră de afaceri în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, aplică sistemul TVA la încasare. „Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133, realizate în cursul unui an calendaristic”, precizează Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR.
Obligaţii
Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013 are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei.
În situaţia în care persoana impozabilă nu depune notificarea, aceasta va fi înregistrată din oficiu, până la data de 1 ianuarie 2013, de organele fiscale competente în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, urmând a aplica sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013.
Măsură salutară
Măsura a fost salutată de mediul de afaceri bihorean încă de la anunţarea ei. Într-o conferinţă de presă din 17 iulie, organizată de CECCAR Bihor, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, preşedintele CECCAR Bihor, Pavel Susa, reamintea că ideea cu plata TVA la încasarea facturii a fost solicitată de mediul de afaceri încă în urmă cu trei ani. „Este o gură de oxigen pentru IMM-uri care reprezintă 92% din firmele active. De la introducerea TVA, în 1993, este cea mai revoluţionară măsură fiscală introdusă în România”, susţinea Pavel Susa.
Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor a fost de părere că „este timpul să aibă şi Guvernul o coloană vertebrală, nu doar să asculte de FMI, Banca Mondială sau Uniunea Europeană. Mediul de afaceri a ridicat de mai multe ori această problemă. Până acum nu ne-a băgat nimeni în seamă. Când s-a spart buba s-au gândit să ţină seama şi de propunerile noastre”. . Mediul de afaceri bihorean reacţionează pozitiv la propunerea Guvernului de a legifera plata TVA la încasarea facturii. În acest sens, la sediul filialei bihorene a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR) a avut loc, marţi – 17 iulie, o conferinţă de presă la care au participat Leonica Bochiş, director general CECCAR Bihor, Valerian Pavel Susa – preşedinte CECCAR Bihor şi Constantin Badea – directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!