Reducerea TVA de la 24% la 9% nu se aplică doar la pâine ci şi la materia primă, adică la grâu. Ca urmare numeroaselor întrebări venite de la mediul de afaceri bihorean, referitor la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% în cazul unor produse de natura cerealelor, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor face mai multe precizări. Astfel, începând cu data de 01.09.2013 pentru livrarea în ţară a grâului comun şi meslin, a grâului triticum spelta, care se încadrează la codul NC 10019900 şi secara ce se încadrează la codul NC 10029000 se aplică TVA de 9%.
Taxare inversă
Dacă atât furnizorul cât şi beneficiarul sunt persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, se aplică măsuri de simplificare din punctul de vedere a TVA, adică taxarea inversă. „Beneficiarul în acest caz va determina TVA aferentă tranzacţiei, care se va evidenţia în decontul de TVA atât ca si taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, prin aplicarea cotei de TVA de 9%”, ne-a informat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor.
Nu se aplică taxarea inversă în situaţia în care beneficiarul livrării nu este o persoană înregistrată în scopuri de TVA. În acest caz, furnizorul, persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în România, colectează TVA aplicând cota redusă de TVA de 9% pentru produsele livrate.
„În ceea ce priveşte codurile NC utilizate în cadrul art.160 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal, menţionăm că acestea sunt cele care figurau în nomenclatura combinată stabilită prin Regulamentul (CEE) nr.2658/87 al Consiliului din 23.07.1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful vamal comun. Prin regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.927/2012 al Comisiei din 09.10.2012 nomenclatura combinată a fost modificată, deci pentru stabilirea aplicării măsurilor de simplificare la produsele prevăzute la art.160 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal, trebuie avute în vedere codurile NC modificate”, precizează reprezentantul Fiscului bihorean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!