Reprezentanţii hypermarket-ului Real consideră că TVA de 5% la alimentele de baza ar fi o măsură extraordinară de relansare a consumului. „Un TVA de 5% la alimentele care trebuie să acopere nevoile de bază zilnice cum sunt: pâinea, carnea, laptele, orezul, făina, uleiul vegetal etc. ar fi bine venit pentru clienţii noştri şi ar contribui din plin la revitalizarea consumului. Noi am fi bucuroşi de aplicarea imediată a unei astfel de măsuri, dacă ar fi bine definite aceste produse, astfel încât pe rafturile magazinelor chiar să existe alimente de bază mai ieftine cu 19%”, a declarat Michel Lamoot, Managing Director Real – România.
În alte ţări
Majoritatea ţărilor Uniunii Europene practică o taxă pe valoare adaugată redusă la alimente; ţări cum ar fi Franţa, Grecia, Spania, Danemarca etc., care pe lângă TVA-ul standard practică TVA redus la alimente. De exemplu, în Franţa TVA-ul standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA-ul perceput este de 5,5% şi chiar 2,1%. Polonia, pe lânga TVA-ul standard de 22% are TVA redus de 7%. Cehia, Slovenia şi Ungaria au cote reduse la alimente de 5%, 8,5% şi 12%. Această măsură este nu numai una de natură să reducă povara costurilor pentru populaţia afectată de criza, ci şi o formă de descurajare a evaziunii fiscale în zona producătorilor şi a procesatorilor din industria alimentara, consideră reprezentanţii Real.
Scăderea TVA-ului la alimentele de bază ar conduce la o scădere a preţurilor acestora şi, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prăbuşirii dramatice a acestuia în ultimii doi ani. Decizia ar ajuta la revenirea, cel puţin parţială, a puterii de cumpărare a românilor. În ciuda estimărilor care spun ca încasările la bugetul statului ar scadea semnificativ, măsura introducerii TVA-ului diferenţiat ar favoriza scoaterea la lumină a unei părţi importante din economia subterană.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!