Cu toate că TVA la pâine a scăzut de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, pentru pâinea de la restaurant sau catering se aplică cota de 24%. „Prin Ordinul comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1436/852/2013 au fost explicitate noţiunile de pâine şi specialităţi de panificaţie în vederea aplicării unitare a cotei reduse de TVA de 9% la aceste produse”, informează Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor.
Astfel, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe întreg lanţul de comercializare, atât de producători, cât şi de comercianţi, persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru întreaga activitate, pentru produsele care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 140 alin. 2) lit. g) din Codul fiscal.
„Totuşi, se impune a se face o distincţie clară între livrările de pâine şi produsele de panificaţie şi prestările de servicii de restaurant şi catering. Din punctul de vedere a aplicării unitare a prevederilor privind TVA, pentru prestarea de serviciu a restaurantului şi pentru prestarea de serviciu de catering, se aplică cota standard de TVA de 24% şi pentru pâinea sau produsele de panificaţie aflate în componenţa serviciului”, explică Ioan Mihaiu.
Chiar dacă pe facturile sau pe bonurile emise clienţilor pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidenţiază în mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include pâinea sau produse de panificaţie), se aplică în continuare cota de 24% TVA pe toate componentele, inclusiv pe pâinea sau produsele de panificaţie consumate.
Unde se aplică 9%
În sensul art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare: prin pâine se întelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizând în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precoptsau copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr în substanţă uscată de maximum 5% din greutate şi grăsimi în substanţă uscată de maximum 5% din greutate. Prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071, se înţelege produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii. Produsele cu umplutura de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie prevăzute la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1. Deci pentru ele se va percepe TVA de 24%.
Covrigii se încadrează în prevederile art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003, indiferent de gramaj şi indiferent dacă sunt sau nu afânaţi prin fermentaţia drojdiei. Pentru covrigii umpluţi se plăteşte TVA de 24%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!