Casa Darvas- La Roche a găzduit, în 18 februarie, conferința de presă consacrată prezentării bilanțului activității pe 2024 a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor. Rezultatele obținute anul trecut de fundație au fost evidențiate de Grigore Morar, președintele Consiliului director al fundației și consilier local PNL, și Alexandru Chira respectiv Adriana Lipoveanu, director executiv al fundației respectiv director adjunct al Direcției Arhitect șef din Primăria Oradea.
Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor este organizaţie neguvernamentală, cu scop nonprofit şi nepatrimonial şi fără caracter politic, având fondatori Consiliul Local al municipiului Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.
Aproape 1 milion de lei pentru placarea soclului statuii lui Mihai Viteazul
Fost comandant al garnizoanei Oradea, Grigore Morar, în calitate de președinte al Comitetului director al fundației, activitate neremunerată, a fost cel care a deschis prezentarea bilanțului. Pentru realizarea soclului, restaurare și amplasarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul în noua locație a fost alocat un buget total de 1,955 milioane lei, din care cheltuielile pentru întocmirea documentației tehnice- 100.666 lei, cheltuieli privind realizarea lucrărilor de restaurare- 951.387 lei, cheltuielile privind realizarea lucrărilor de placare cu piatră a soclului = 903.125 lei.
Întrebat dacă suma plătită firmei Gavella pentru placarea soclului, soclu care a fost realizat anterior, nu este prea mare, Grigore Morar a declarat că ritmul în care s-a realizat întreaga lucrare a fost unul foarte alert, iar lucrările de placare au fost de calitate.
Trei monumente din parcul 1 decembrie intră în reabilitare
Potrivit raportului de activitate, Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor intenționează, în acest an, să realizeze lucrări de reabilitare la Statuia Ostașului Român,
Monumentelor Eroilor Francezi și Statuia Portret Monumental Brâncuși, toate trei amplasate în parcul 1 Decembrie, după ce vor fi terminate lucrările de reabilitare ale parcului. Potrivit informațiilor furnizate de Grigore Morar, în parc se va amenaja și o alee a personalităților, care va cuprinde 11 busturi ale unor personalități care au avut o contribuție majore la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie, lista finală urmând să fie stabilită de Consiliul local. Tot în 2025 se preconizează realizarea unor lucrări de conservare și mentenanță la statuile lui I.C. Brătianu și Iosif Vulcan.
Fundația a primit misiunea, din partea Primăriei Oradea, privind realizarea proiectului de bugetare participativă privind înlocuirea bustului poetului Petofi Sandor, valoare aprobată a finanțării de 100.000 de lei.
Fundația este interfața dintre primărie și proprietarii imobilelor supuse reabilitării fațadelor
Directorul adjunct Adriana Lipoveanu, care este și președinte al Programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în “Ansamblul urban – centrul istoric Oradea”, a prezentat lucrările efectuate anul trecut în cadrul programului și planul pentru acest an. În 2024 au fost finalizate lucrările de reabilitare a fațadelor la unele clădiri emblematice pentru Oradea, precum Casa Adorjan, Hotelul Parc, Palatul Ullmann. Pentru anul 2025 se propune actualizarea documentațiilor pentru proiecte și reautorizări pentru următoarele clădiri: Str. Iosif Vulcan nr.8, Str. Libertății nr. 10, Piața 1 Decembrie nr.12, Str. Republicii nr. 7,Aleea Gojdu nr. 2, Str. Roman Ciorogariu nr. 5 și Str. Mihai Eminescu nr. 3.
Tot pentru acest an, fundația își propune realizarea de documentații proiectare pentru următoarele clădiri: Str. Iosif Vulcan nr. 10, Str. Iosif Vulcan nr. 13, Clădirea Bazar str. Madach Imre, Str. Ady Endre nr. 3, Str. Dunărea nr. 12, Casa Turcească Str. Avram Iancu nr. 1, Str. Mihail Kogălniceanu nr. 46, Str. Cele 3 Crișuri nr. 2.
Directorul adjunct Lipoveanu susține că activitatea de refacere a fațadelor imobilelor din centrul vechi al orașului implică multe etape în care fundația are rolul de interfață dintre primărie și proprietarii care dețin locuințe sau spații în respectivele clădiri. Oradea a fost, potrivit Adriana Lipoveanu, primul oraș care a implementat acest program, inclusiv supraimpozitarea de 500%, care a dat rezultate, dovadă fiind interesul turiștilor de a vizita și fotografia clădirile reabilitate dar și cererile primite din partea altor primării din țară de a primi mai multe detalii despre modul de implementare a programului.

Foto: Sorin Martin Vereș
Turnul primăriei a fost cel mai vizitat obiectiv de către turiști
În baza protocolului semnat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, valabil pentru 2024 și 2025, este facilitat accesul gratuit în obiectivele administrate tuturor elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar, de pe raza județului Bihor.
Acest parteneriat a fost unul de mare succes în lunile care au urmat semnării sale, cu un număr total de 2.418 elevi care au vizitat obiectivele Oradea Heritage, după cum urmează: 774 de elevi au vizitat Casa Darvas-La Roche, 569 de elevi au vizitat Turnul Primăriei Oradea, 442 de elevi au vizitat Sinagoga Neologă Sion, 369 de elevi au vizitat SinagogaAachavas Rheim, 264 de elevi au vizitat Templul Francmasoneriei.
Turnul Primăriei a fost cel mai vizitat obiectiv de către turiști, 31,854, iar încasări obtinute din bilete au fost de 203,830 lei. Sinagoga Neologă Sion a atras 12.338 vizitatori, încasările obtinute din bilete au fost de 88,435 lei, iar încasările din taxe de evenimente- 16,660 lei, fiind locația cea mai solicitată pentru organizarea de evenimente.
În 2024, numărul total al turiștilor care au vizitat cele 5 locații administrate de fundație a fost de 82,606, în anul 2023 au 92.868 persoane, încasările din vânzarea de bilete – 634,455 lei, în anul 2023- 774.048 lei. Încasările din taxe evenimente au fost de 98.180 lei, în anul 2023- 112.058 lei, iar veniturile obținute din suveniruri – 306.725 lei, în anul 2023- 338.211 lei.
Directorul executiv Chira pune scăderea numărului total de vizitatori pe seama faptului că în perioada martie- mai 2024 au mai puțini turiști în Oradea și implicit a scăzut și numărul celor care au plătit bilete pentru a vizita una din cele 5 locații gestionate de fundație.
Cotizația Primăriei Oradea a fost baza bugetului pe 2024
Potrivit datelor prezentate de către directorul executiv, Alexandru Chira, fundația are 23 de angajați, iar veniturile totale în 2024 au fost de 7,94 milioane lei, din care 6,73 milioane a fost cotizația din partea Primăriei Oradea către fundație, veniturile proprii din activitatea economică- 375.674 lei, venituri din sponsorizări- 150.000 lei, venituri din vânzarea de bilete și organizarea de evenimente (care s-au virat la bugetul local)- 683.545 lei. În 2024, fundația a derulat, prin platforma SICAP, 130 de achiziții publice cu o valoare totală de 2,23 milioane lei.
Cheltuielile totale în 2024 au fost de 6,2 milioane lei, din care cea mai mare sumă, 1,86 milioane lei, a fost alocată pentru reabilitare și punere în valoare, consultanță și proiectare la monumente de for public din municipiu, 1,83 milioane lei au fost salariile personalului, iar 1,2 milioane lei s-au plătit pentru întreținere spații obiective turistice – Casa Darvas La-Roche, Turnul Primăriei, Templul Francmasoneriei, Sinagoga Sion, Sinagoga Aachvas Rein, Bazarul Madach, Vulturul Negru.
Trimite articolul
Xincredibil, incepeti si voi sa recunoasteti ca in orasul asta sunt tot mai putini turisti! ziceti ma realitatea, ca nu-s 230 da mii ci poate nici jumate de atat!
-
Pai cred ca se iau in calcul si bastinasii din judet.