Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor a fost dotat cu un sistem de ultimă generație de detecție și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă sau pierdute pe munte. Sistemul RECCO, folosit deja de structurile de salvare montată din 28 de țări, recepționează semnalul transmis de către plăcuțele deflectoare RECCO de la victima prinsă în zăpadă. Plăcuțele sunt rezistente la șocuri și umiditate. „Plăcuțele sunt de obicei integrate încă din procesul de fabricație în echipamentele de schi (jachete, pantaloni sau clăpari). Pentru o precizie mai mare, producătorul RECCO a creat trei accesorii care conțin această plăcuță deflectoare: stiker pentru cască, breloc pentru cheița de fermoar și curea de pantaloni. Salvamont România este în discuții avansate cu lanțurile de magazine cu profil sportiv din țara noastră pentru introducerea pe piață a acestui echipament”, a anunțat Consiliul Județean Bihor, printr-un comunicat de presă.
[eadvert]
Potrivit sursei citate, România este pe locul 9 în Europa la numărul de persoane decedate în avalanșă, cu o medie de 2,89 decese pe an, conform Comitetului Internațional de Salvare Alpină. „Numărul de accidente montane din țara noastră este în creștere, ajungând la peste 7.000 de intervenții pe an ale salvatorilor montani. Este important de precizat că această aparatură nu înlocuieşte echipamentul obişnuit într-o zonă unde există pericol de declanşare a unor avalanşe (DVA, sondă şi lopată de avalanşă)”, mai arată comunicatul CJ Bihor.
Închiriat pe o perioadă de 5 ani
Dispozitivul de căutare din dotarea Salvamont nu se vinde, ci se închiriază pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care producătorul asigură gratuit toate actualizările, testările periodice, reparațiile necesare și pregătirea personalului. Închirirea unui astfel de aparat costă aproximativ 3.000 de euro pentru cinci ani. „Aceste echipamente au fost achiziționate cu sprijinul financiar oferit de către Vodafone Romania – partenerul de tehnologie al Salvamont România şi Consiliul Judeţean Bihor, finanţatorul şi partenerul de bază al Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor”, se arată în comunicat.
Salvatorii montani din Bihor au participat în luna octombrie la cursul de instruire teoretică și practică, susținut de un instructor RECCO din Germania, iar începând din această iarnă, vor fi operaționale echipe de intervenție pentru căutarea în avalanșă cu dispozitive RECCO ale serviciilor Salvamont din 10 județe: Argeș, Alba, Bihor, Brașov, Gorj, Mureș, Maramureș, Prahova, Sibiu și Suceava.
Citiți principiile noastre de moderare aici!