În corespondenţa purtată de către CRSE Munţii Apuseni şi CJ Bihor, ecologiştii au aflat că administraţia judeţeană a emis certificatul de urbanism solicitat de către Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş SA deoarece zona propusă pentru certificatul de urbanism s-ar regăsi în planul de dezvoltare durabilă. Mihai Togor, preşedintele ONG-ului ecologist, susţine că această argumentaţie este „foarte subţire”, având în vedere faptul că zona pentru care s-a emis certificatul e o arie protejată prin lege. Adică face parte din Parcul Natural Apuseni, înfiinţat prin Legea 5/2000. „În Ordonanţa Guvernului 57/2007 se arată că nu se poate construi într-un parc natural”, spune Togor. Acelaşi ecologist se ajută în teza sa de poziţiile Academiei Române, a Institutului Ecologic Emil Racoviţă şi a Comisiei pentru Monumente ale Naturii. Toate aceste instituţii sunt de acord că zona în care CHRP vrea să amenajeze o staţiune de schi are un statut de conservare specială. „Acelaşi aspect îl constată şi studiul care a stat la baza declarării Parcului Natural”, susţine preşedintele CRSE Munţii Apuseni.
În ciuda actelor emise de către CL Budureasa şi CJ Bihor, pe care CRSE le va ataca oricum în instanţă, Togor se îndoieşte că investiţia CHRP va putea fi demarată. „Ne îndoim că va obţine acordul de mediu de la ARPM Cluj şi de la Ministerul Mediului. Mai mult, pentru că e site Natura 2000 va fi nevoie şi de acordul Comisiei Europene”, avertizează ecologistul.
În schimb, spune Togor, se pot face amenajări în zonă doar pe Platoul Padiş şi în zona Glăvoi. „Desigur, doar cu avizele de rigoare”, precizează el.
Investiţie nepotrivită
Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş doreşte să exploateze turistic zona Padiş printr-o staţiune turistică cu pârtii de schi de 12 kilometri şi peste 3.000 de locuri de cazare în hoteluri de lux. Această companie e dirijată de un un grup de investitori români şi străini despre care nu se ştie mare lucru. Această companie se leagă de numele lui Viorel Popa (Cibela), iar în spatele său se spune că ar fi o serie de investitori italieni, din cercul premierului Silvio Berlusconi… Din păcate, însă, investiţia Molhaşurilor e prevăzută taman în bazinul de acumulare a Molhaşurilor, care este rezervaţie ştiinţifică.
CĂLIN CORPAŞ
Investitorii au şi ei sprijin…
Citiți principiile noastre de moderare aici!