Turbina pe gaz General Electric de la CET Oradea a fost pusă în funcţiune special pentru vizita ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Ulterior vizitei ministrului, turbina pe gaz urma să fie oprită, funcţionarea acesteia nefiind eficientă pentru Oradea, în această perioadă. Cum centrala produce în primul rând energie electrică, dacă nu primeşte de la Statul Român un bonus pentru cogenerare în regim de înaltă eficienţă, vânzarea energiei electrice nu este rentabilă pentru Termoficare Oradea SA! Acum, Termoficare şi Primăria Oradea aşteaptă ca ANRE să introducă CET Oradea pe lista celor ce primesc bonusul respectiv: „Sperăm ca mâine să fie modificată lista operatorilor care beneficiază de bonusul de cogenerare în regim de înaltă eficienţă.
Acum, o să o oprim până marţi după-amiază, deoarece nu e eficient să funcţionăm cu ea până nu primim bonusul. Am trimis toate documentele, doar că documentele se depun cu cinci zile înainte. Noi ultimul contract, cel cu Transelectrica, l-am trimis vineri”, ne-a declarat luni directorul Termoficare, Stănel Necula, după vizita ministrului Ghinea la noul CET pe gaz. Turbina pe gaz de la CET a funcţionat în teste, astă-primăvară, fiind oprită pe timpul verii.
În prezent, apa caldă în Oradea este furnizată de cazanele de apă fierbinte, acţionate cu arzătoarele pe gaz. Aşadar, fără ca turbina electro-termică de la General Electric să fie pusă în funcţiune.
În prezent, Termoficare Oradea SA deţine o licenţă provizorie pentru funcţionare, obţinută pe seama vechii societăţi Electrocentrale SA, lăsată să moară, de către municipalitate. „Piaţa de energie nu a putut fi accesată până la obţinerea licenţei. Începând de marţi vom funcţiona cu turbina. Din această toamnă, vom avea licenţă definitivă, acum fiind una provizorie”, subliniază Necula.
Laudele ministrului
Prezent la Oradea, ministrul Cristian Ghinea a subliniat meritele administraţiei locale, în proiectul privind termoficarea din Oradea. Potrivit lui Ghinea, proiectul de retehnologizare a CET şi reabilitarea reţelelor de termoficare este un succes, lăudând Primăria că a finalizat proiectul la timp, nefiind necesar să fie fazat, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe. Sau, de pildă, aşa cum este cazul proiectului privind managementul integrat al deşeurilor din judeţul Bihor, derulat de CJ Bihor. „Mulţumesc municipiului Oradea pentru că l-a terminat la timp, în cadrul exerciţiului bugetar 2007 – 2013, astfel încât nu a trebuit să muncim şi să consumăm bani din actualul exerciţiu bugetar. În privinţa curajului, primarul Ilie Bolojan mi-a povestit cum a trebuit să găsească o soluţie tehnică mai bună (în timpul derulării proiectului – n.red.) şi cum a trebuit să convingă autoritatea de management şi Comisia Europeană. Semnalul meu este că nu trebuie să rămânem închistaţi în proceduri atunci când găsim soluţii mai bune”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, chiar de lângă primarul Oradiei. Ghinea mai are un motiv de mulţumire legat de Oradea: „În actualul exerciţiu bugetar aşteptăm proiecte de la autorităţile locale pentru termoficare şi nu numai. Am lansat ghidurile de finanţare pentru 13 miliarde de euro. Aceste miliarde potenţiale sunt acolo, aşteaptă proiecte şi din păcate noi, ca ţară, avem un dificit de expertiză şi de capacitate de a scrie proiecte. Pentru reţele de termoficare este o concurenţă între Oradea şi Iaşi, care va depune primul proiectul. Dar eu cred că Oradea va câştiga”, a afirmat ministrul tehnocrat.
Conducta Transgaz
În cuvântarea sa, Ilie Bolojan a mulţumit tuturor partenerilor cu care Primăria a trebuit să lucreze în cadrul proiectului privind termoficarea. Primarul a mulţumit Transgaz, subliniind cum, prin racordarea CET direct la magistrala de gaz s-au făcut economii considerabile, evitând branşarea „la a doua mână”, din reţeaua secundară, de distribuţie. „Altfel era cu 25% mai scump. 6 milioane de euro costuri anuale. Mulţumesc Transgaz şi ANRE, care au găsit o formulă de aranjament instituţional ca noi să ne branşăm direct în reţeaua Transgaz”, a declarat Bolojan. A mai oferit detalii despre proiect şi viceprimarul Mircea Mălan. Au fost prezenţi şeful autorităţii de management (AM) POIM 2014 – 2020 Cătălin Gheran, prefectul de Bihor, Claudiu Pop şi rectorul UO, Constantin Bungău.
Proiectul de retehnologizare pe gaz a CET Oradea şi de înlocuire a magistralelor de transport (partea I) a costat 77,8 milioane de euro, din care 54 de milioane a costat doar noua centrală pe gaz. 50% au fost fonduri europene nerambursabile, 45% fonduri de la bugetul de stat şi 5% bani de la bugetul local. Executanţii centralei pe gaz – asocierea de firme STC Power (Italia) şi Elsaco Botoşani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!