Turbina nouă pe gaz de la CET a repornit marţi la amiază, după două zile de pauză forţată, cauzată de înfundarea filtrelor de aer cu particule poluante, aspect ce a condus la oprirea totală a turbinei, conform celor transmise de Termoficare Oradea SA. Cauza înfundării filtrelor nu a fost găsită, încă, iar filtrele nu s-au înlocuit, chiar dacă există altele pe stoc, transmite Dan Creţu, purtătorul de cuvânt al Termoficare Oradea SA. Se studiază încă motivul poluării de pe Şoseaua Borşului.
S-a optat pentru o recalibrare a setărilor electronice ale turbinei pentru a permite repornirea acesteia. Înlocuirea constantă a filtrelor, în caz de poluare, nu reprezintă o soluţie pentru noul CET pe gaz, din două motive: preţul mare al filtrelor aferente turbinei de zeci de milioane de euro, precum şi timpii morţi ce se pierd cu înlocuirea acestora, în condiţiile în care cogenerarea electro-termică poate fi realizată în regim de maximă eficienţă doar dacă turbina General Electric funcţionează non-stop pe timp de iarnă. Chiar dacă în presa locală a apărut deja suma de 400.000 de lei – pierderi zilnice cauzate de nefuncţionarea turbinei, purtătorul de cuvânt al Termoficare SA nu a putut confirma această sumă.
Redăm, în continuare, răspunsurile primite de la Termoficare Oradea SA, în urma întrebărilor formulate de JB&BIHON:
JB & BIHON: 1. A fost identificată cauza ce a condus la oprirea turbinei pe gaz de la CET, furnizată de General Electric?
TERMOFICARE ORADEA SA: Declanșarea turbinei a fost cauzată de activarea protecţiei de presiune diferenţială la filtrele de aer combustie şi ventilație. Această protecţie intră în funcțiune la o valoare reglată. Declanşarea turbinei s-a datorat stării de încărcare a filtrelor de aer cu particule poluante.
2. S-au făcut unele reparaţii/optimizări ce ţin de funcţionarea turbinei?
TERMOFICARE ORADEA SA: S-a verificat starea filtrelor de aer şi s-a recalibrat traductorul de presiune diferenţială. Verificările s-au făcut conform procedurilor interne General Electric în asemenea cazuri.
3. Există riscul/posibilitatea ca în viitorul apropiat să reapară condiţiile ce au condus la oprirea recentă a turbinei?
TERMOFICARE ORADEA SA: DA, asemenea riscuri există datorită stării de încărcare a filtrelor de aer cu particole poluante. Acumularea acestor particule va conduce la creşterea căderii de presiune pe aceste filtre şi protecția diferenţială va opri funcționarea turbinei. Probabilitatea declanşării din acest motiv scade odată cu eliminarea cauzelor care au dus la încărcarea filtrelor (poluarea din zonă, motivul trimiterii mostrelor cu particule poluante către laboratoarele din Cluj şi Timişoara – n.red.).
4. Există riscul ca, o dată ce aceste condiţionalităţi reapar, să fie decisă din nou oprirea turbinei sau aceasta, turbina, să se oprească “by default”, din cauza automatizărilor?
Termoficare Oradea SA s-a ingrijit ca permanent să existe în stoc un set nou de filtre de aer cu particole care vor diminua/elimina acest risc. În paralel, s-au trimis la Cluj şi la Timişoara mostre din filtrul de aer pentru analiza compoziției elementare a particulelor poluante, în vederea identificării sursei de poluare și stabilirii măsurilor tehnice de limitare a efectelor acestei poluării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!