[eadvert]
Proiectul „Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere” a fost lansat anul acesta, la finalul lunii februarie. Proiectul a fost realizat de Oradea Heritage (Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor) în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană, finanțat cu 6888 de euro în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate” și implementat de o echipă de tineri voluntari implicaţi în activităţi de ghidaj. Voluntarii au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din Oradea şi aceştia sunt: Alex Trandafir, Daria Voichescu, Damaris Maier, Sebastian Sava şi Maria Costea.
Proiectul și-a propus să accesibilizeze principalele obiective istorice ale centrului istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Ideea acestui proiect a venit în momentul în care tinerii voluntari au avut situaţii de a avea astfel de persoane în grupurile pe care le-au ghidat pe traseele turistice din Oradea.
„Oradea Heritage, pentru că administrază obiective turistice importante, a trebuit să se alinieze normelor de accesiblizare pentru categoria de persoane cu deficienţe de vedere. Experienţa pe care noi o trăim atunci când vedem aceste obiective turistice şi splendoarea ornamentelor poate fi acum experimentată şi de cei care altfel nu au această posibilitate. Avem obligația de a depune efortul pentru a oferi tuturor persoanelor să se bucure de frumusețea patrimoniului cultural. Cu atât mai mult celor nevăzătoare pentru că sunt private de imaginea oferită de frumusețea palatelor și a Casei Darvas. Informații despre obiectivele turistice vor fi disponibile în toate locațiile Oradea Heritage”, spune Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.
Marţi, 22 noiembrie, a avut loc un tur ghidat din cadrul proiectului „Oradea pentru toți”, cu punct de plecare Casa Darvas – La Roche. Turul a presupus parcurgerea unui traseu al principalelor opt clădiri monumente de patrimoniu și ecleziastice din Oradea: Casa Darvas – Teatrul Regina Maria – Palatul Primăriei Oradea – Sinagoga Neologă Sion – Palatul Vulturul Negru – Biserica cu Lună – Palatul Moskovits Adolf cu fiii – Palatul Episcopal Greco Catolic.
Fiind un traseu multisenzorial, s-au folosit planșele tactile interactive realizate în cadrul proiectului și afișate în clădirile incluse în traseu. Planșele tactile interactive sunt desene în relief care prezintă fațada clădirilor și detalii precum turnuri, uși, vitralii sau statui. Acestea au asociate descrieri audio care cuprind date istorice de interes general despre fiecare clădire în parte. Planșele tactile interactive pot fi explorate independent de către nevăzători, acestea fiind conectate cu o Realitate Augmentată Interactivă cu ajutorul unui cod QR şi cu ajutorul unei aplicații de mobil gratuite, Tactile Images, care identifică poziția degetului pe desen și descrie audio ceea ce nevăzătorul atinge. Planşele au fost testate împreună cu comunitatea de nevăzători a Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Bihor.
Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, inclusiv Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!