Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe petrolistul orădean Racz Attila Peter, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi trafic de influenţă.
Printre ceilalţi 13 inculpaţi se numără şi Carmen Stroie, şef laborator la SC Ecodiesel SRL, firma care deţine Rafinăria de ţiţei de la Suplacu de Barcău, unde are acţiuni şi Racz Attila. Stroie este acuzată de aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la favorizarea infractorului.
Potrivit DNA, prejudiciul provocat Bugetului de Stat se ridică la 87.386.308 lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro. Ca atare, s-au instituit sechestre pe bunurile inculpaţilor.
În esenţă, Racz & comp. sunt acuzaţi că în perioada 2009 – 2010 au folosit firma Texas Grup şi o serie de firme «fantomă» ca paravan contabil pentru a vinde la benzinării motorină Euro 5 fără plata accizelor. În acelaşi scop, gruparea ar fi făcut operaţii fictive cu petrotex, un produs finit pentru care acciza este mult mai mică decât la motorină.
Pe 26 iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Racz Attila, măsură înlocuită pe 22 septembrie cu obligarea de a nu părăsi ţara.
Conform procurorilor anticorupţie, Racz Peter Attila – ca şef al grupării, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 87.386.308.61 lei (peste 20 de milioane de euro). În demersul lor, aceştia au folosit antrepozitul fiscal al SC Texas Grup Oyl srl Slobozia, întreaga activitate fiind realizată prin persoane interpuse.
Conform DNA, mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor.
„Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme «fantomă» a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării aşa – zisului produs finit. În continuare, pe baza unor falsuri, în contabilitatea SC Texas Group s-au înregistrat vânzări de petrotex către firme «fantomă». Însă, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de carburanţi”, mai arată DNA.
În ce o priveşte pe Stroie Carmen, laborant şef la SC Ecodiesel SRL, firmă ce deţine Rafinăria Suplacu de Barcău, DNA reţine în sarcina ei relaţia cu inculpatul Botescu Adrian privind rapoarte tehnice de încercare a produselor petroliere.
„ De asemenea, în perioada iunie – iulie1, Botescu Adrian i-a transmis inculpatei Stroie Carmen, angajată la una din firmele deţinute în fapt de inculpatul Racz Peter Attila o fotocopie a adresei prin care procurorii DNA au solicitat de la SC Oil Terminal informaţii în vederea soluţionării cauzei cât şi răspunsul respectivei societăţi comerciale la această solicitare”, mai arată procurorii anticorupţie.
Şi trafic de influenţă
DNA l-a mai acuzat pe Racz Attila că în octombrie 2008 ar fi pretins unei persoane denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, iniţial 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii pentru a favoriza firma denunţătorului în ceea ce priveşte controalele de specialitate. „Întrucât denunţătorul nu a fost de acord cu această propunere, Racz Peter Attila i-a propus denunţătorului să folosească antrepozitul său fiscal în scop evazionist, urmând ca prin intermediul acestuia să vândă motorină achiziţionată fără plata accizei”, acuză DNA.
Cauza se judecă la Tribunalul Bucureşti.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!