Problema este că nimeni nu ştie câtă ţuică poate fi produsă pentru consum individual fără accize, dacă există scutire pentru o anumită cantitate, cât trebuie plătit, ce trebuie făcut, unde trebuie să meargă producătorii pentru a se înregistra. Oamenii au ales calea cea mai simplă pentru a afla informaţii: au apelat la presă.
Unul dintre producători, Ioan Trifan din Botean ne-a solicitat la redacţie informaţii despre accizele la ţuică. „Anul trecut am produs 20 de litri de ţuică de 50 de grade şi am plătit o acciză de 126 de lei. Eu am auzit că pentru o anumită cantitate de ţuică nu se plătesc accize şi totuşi am plătit”, ne-a spus bătrânul.
Fără scutire
Informaţii despre acest subiect ne-au fost oferite de către Dorin Miere, directorul adjunct al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, de care aparţine şi judetul Bihor. Astfel am aflat că nu este scutită de accize nici o cantitate de ţuică, nici măcar cea produsă pentru consum familial. Există însă o reducere a accizelor pentru o anumită cantitate.
„Potrivit Legii 571/2003 – Codul Fiscal – cu ultimele modificări, ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard aplicată alcoolului etilic, potrivit prevederilor din norme”, ne-a declarat Dorin Miere.
Asta înseamnă 100 litri de ţuică care are tăria de circa 50 de grade. „Acciza standard pentru ţuică este de 750 de euro/100 litri alcool pur. Cursul pentru calcularea accizei în 2009 est cursul BNR din data de 1 octombrie anul precedent – 3,7364 lei pentru un euro”, a precizat directorul adjunct al DRAOV Cluj.
Cu alte cuvinte, pentru un litru de ţuică, până în limita de 100 de litri, de 50 de grade tărie, ţăranii vor plăti 7 lei noi acciză. Ceea ce depăşeşte 100 de litri va fi accizat cu 14 lei/litru.
Pentru a face ţuică, producătorii din judetul Bihor trebuie să se înregistreze la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, care are sediul pe str, Borşului, nr. 34 A. Înainte de a da drumul producţiei trebuie să depună o cerere pentru desigilarea cazanelor. „În judetul Bihor sunt înregistrate 259 de gospodării producătoare de ţuică”, ne-a informat Dorin Miere.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!