În vara anului trecut, Primăria Comunei Căbeşti a organizat în spațiul neconvențional al Văii Roșiei Tabăra Naţională de Sculptură „Între teluric şi celest”, în cadrul căreia zece artişti din ţară au realizat o expoziție permanentă de land-art, sculpt-obiect și sculptură. La vernisajul expoziţiei, la invitaţia Corinei Ene, primarul de Căbeşti, au participat şi membrii trupei Subcarpaţi, care au şi susţinut apoi un concert la festivalul SculptFEST de pe Valea Dâlbii, festival care a încununat tabăra naţională.
Bean MC spunea atunci pentru Jurnal bihorean & Bihon: „Sper ca mai multe comunităţi de genul ăsta să depună efortul de a face ceva pentru comunitatea lor cu pasiunea asta şi cu energia asta”, dezvăluind că i s-a propus deja să colaboreze cu această zonă.
Iată că miercuri seara, 18 ianuarie, pe pagina de Facebook a Taberei Naţionale de Sculptură Căbeşti & Sculptfest a fost postată o fotografie în care apar Bean MC, AFO şi Corina Ene cu următorul text:
[eadvert]
„Direct din laboratorul de creaţie al trupei Subcarpați! Primăria Comunei Căbești, Centrul Cultural Subcarpați și Subcarpați au demarat primele discuţii pentru realizarea unui proiect cultural inedit în judeţul Bihor pentru vara lui 2023 care va avea loc în Comuna Căbeşti. Ne pregătim pentru o vară plină de tradiţii, cultură şi voie bună alături de noii prieteni ai comunei noastre Trupa Subcarpați, dar toate vor fi prezentate la timpul lor!”.
Centrul Cultural Subcarpați, care s-a lansat în 2 octombrie 2022, este un proiect gândit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpați sub viziunea lui Bean MC (Marius Andrei Alexe). Ideea de a crea un Centru Cultural, spune ei, a apărut ca o consecință logică după 10 ani de culegere și punere în valoare a mărturiilor folclorului și tradițiilor regăsite pe teritoriul țării și, totodată, ca o nevoie de a arhiva, prezenta și promova în contemporan bucăți din diversitatea folclorică și culturală națională.
Deşi încă nu s-au dezvăluit detaliile acestui proiect de la Căbeşti, cel mai probabil este vorba despre atelierele de caval pe care Centrul Cultural Subcarpați și Subcarpați le-a iniţiat deja în câteva locuri din ţară. Unul dintre ele se intitulează „Tu cu mâna ta”, şi pune în valoare meșteșugul fabricării cavalului, iar celălalt se numeşte „Tot ce suflă”, un atelier de creație cu și despre folclorul românesc. „Nu putem să nu împărtășim dragostea noastră pentru tradiție decât prin unul dintre cele mai vechi instrumente din folclorul românesc: cavalul”, spun ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!