Orădeanca Bianca Diana Popa este câștigătoarea ediției din acest an a Festivalului Folcloric „Aneta Stan”. Manifestarea a avut loc în perioada 15 – 16 iunie 2019, la Sala de spectacole a Casei de Cultură din Cernavodă. Festivalul a luat naștere din dorința de promovare a tinerelor talente din Cernavodă, Dobrogea și întreaga țară, prin cântecul popular autentic românesc.
La preselecție au participat zeci de concurenți. În urma selecției organizate și a competiției susținute, reprezentanta județului nostru, Bianca Diana Popa (17 ani), a obținut Marele Premiu pentru modul deosebit în care a evidențiat și a pus în valoare nestematele melosului popular bihorean, autenticitatea repertoriului abordat și a costumului strămoșesc, dar și datorită calităților vocal-interpretative de înaltă ținută artistică.
Tânăra și talentata artistă bihoreancă este elevă la Liceul de Arte din Oradea, în clasa a XI-a, la Catedra de Canto Popular a profesoarei Aurica Bonțu. Lucrările prezentate în festival au fost preluate din repertoriul regretatei Elisabeta Pavel: doina „Adă Doamne trenu-n gară” (Bianca dând un plus de valoare interpretării la acestă doină prin intervenția sa la fluier dintre strofe) și din repertoriul regretatei Florica Ungur: pe piciorul „Dă cându-i badea pă vale”.
Juriul format din personalități marcante ale folclorului și vieții culturale românești a avut o misiune extrem de grea în deliberarea premiilor, deoarece la această competiție s-au prezentat concurenți valoroși și înzestrați cu mult talent artistic.
Valoare artistică
Juriul a fost format din: dr. Elise Stan (etnomuzicolog și realizator TVR), dr. Roxana Daniela Gibescu (producător muzical Electrecord), dr. Cristian Obrejan (dirijorul Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanța), Aneta Stan (artist profesionist), Mariana Lungu (artist profesionist), Elena Jurjescu Todi (artist profesionist) și Polina Manoilă (artist profesionist).
Concurenții au fost acompaniați de Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanța, sub bagheta maestrului dirijor dr. Cristian Obrejan.
„Acest rezultat de excepție obținut de eleva Popa Bianca Diana dovedește, încă o dată, valoarea artistică a acestei tinere, precum și profesionalismul cu care sunt înzestrați dascălii coordonatori în șlefuirea, modelarea, încurajarea, valorificarea tinerelor generații existente la Liceul de Arte din Oradea pentru a deveni artiști consacrați și valoroși prin performanțele și prestanța oferită de aceștia în viitor”, a declarat prof. Aurica Bonțu.
La rândul său, tânăra Bianca Popa a ținut să mulțumească profesoarei sale de canto popular, prof. Aurica Bonțu, pentru susținerea și aportul adus în coordonare în cariera ei artistică, părinților săi dragi pentru tot sprijinul oferit de-a lungul anilor, atât moral, cât și financiar, în promovarea sa. Mulțumiri le-a adus și profesorilor Liceului de Arte din Oradea, director prof. Mihaela Bondor, și prof. Nagy Gabriella, dirigintelui său Adrian Bordeianu (pentru înțelegerea și ajutorul acordat în cantonamentul de pregătire pentru competiții), precum și dascălilor Teodor David și Radu Moș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!