Nu mai puțin de 13 echipe din județul Bihor s-au întrecut în prepararea toroșului, cârnaților, caltaboșilor și altor produse din porc după rețete tradiționale. Totul s-a petrecut sâmbătă, 3 decembrie 2022, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului-concurs „D’ale porcului”.
[eadvert]
Parcarea de la Era Shopping Center te îmbia încă de la primele ore ale dimineții cu mirosuri care mai de care mai apetisante. Echipele din cele 13 comune bihorene înscrise în concurs și-au pregătit standurile cu decoruri de sărbătoare și cu bucate pe alese din bucătăria tradițională. Nu lipseau pălinca și vinul, cum stă bine unui gospodar de la țară. În concursul de gătit s-au întrecut echipele comunelor: Valea lui Mihai, Diosig, Avram Iancu, Pomezeu, Răbăgani, Tulca, Căuașd, Dobrești, Roșia, Sântandrei, Nojorid, Girișu de Criș și Căbești.
Așa că juriul, format din profesioniști, nu a avut o misiune tocmai ușoară. Îi amintim pe. Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România – preşedinte, Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 – vicepreşedinte; Mircea Groza – arheolog culinar, autor „Poveştile socăciţei”; Doru Vremeș, membru al juriului la Top Chef Măcelar 2022, owner Ria Do Trading; Alexandru Şandrău – executive chef, Complex President Băile Felix; Cerasela Lungu, membru al juriului, căpitanul echipei, Casa Boierului din Deal, Nicolae Pop – directorul Festivalului-concurs „D’ale porcului” – secretar
„Ne uităm la toate aspectele, la gust, la culoare, la tradițional. Să fie cât mai autentic, cât mai de demult și adus în față la momentul actual”, ne-a spus Cerasela Lungu, membru al juriului, căpitanul echipei Casa Boierului din Deal, venit la Oradea direct de la Campionatul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, unde a câștigat 11 medalii pentru România.
„Jurizăm, pornind de la gust, aspect al preparatului, mod de preparare, ținuta și igiena preparatorului”, ne-a precizat Ștefan Bercea, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din România, președintele juriului.
„M-a impresionat cel mai tare faptul că vin oamenii cu curaj și cu plăcere. Nu-i ușor să aduci oamenii de la treburile lor de la țară. Sunt multe preparate interesante. Cel mai tare m-au impresionat două feluri de cârnați, de la Dobrești și Răbăgani. La Căbești am mâncat sarmale cu păsat și cu slănină, ca pe vremea bunicii. La Valea lui Mihai am gustat un toroș și o costiță umplută deosebită. Avram Iancu a mai avut produse bune. În general, toți ar trebui să fie premiați. Dintre noii participanți, m-a impresionat Dobreștiul. Dintre vechii participanți, Valea lui Mihai și Tulca au avut absolut toate produsele de bună calitate. Să vedem ce vor hotărâ colegii din juriu. Este un eveniment mai reușit decât cel precedent. Aștept anul viitor un eveniment și mai bun”, ne-a declarat Mircea Groza după ultima jurizare.
Imnul „D’ale porcului”
În cadrul festivalului a fost lansat oficial imnul „D’ale porcului”, de către Văru’ Săndel, nașul festivalului.
„Tare m-aș bucura dacă astfel de concurs s-ar desfășura în fiecare județ din țară. Pentru că ne ajută să ne păstrăm tradiția, să știm cum să preparăm un porc după rețete tradiționale. Sunt numai bunătăți aicea, că nu știi pe care să le alegi. Băuturi de care vrei, nu știi din care să bei. Am fost nănașul acestui festival. Nănașul i-a făcut cadou finului (Nicolae Pop – directorul festivalului) imnul «D’ale porcului»” , ne-a spus Văru’ Săndel.
Vizitatorii festivalului s-au putut bucura pe toată perioada acestuia de un spectacol de muzică și dansuri populare.
În cadrul evenimentului, doritorii au putut cumpăra produse naturiste din cadrul târgului „FAIN DINing BIHOR”.
Festivalul a găzduit și o acțiune caritabilă organizată de Lions Club Oradea 22 – o organizație implicată de peste 20 de ani în viața comunității locale. La standul acesteia, s-a oferit vizitatorilor o delicioasă mâncare la ceaun (preparată în colaborare cu restaurantul Radu’s Pub&Grill), iar din fondurile strânse din donații se va organiza o tabără de iarnă pentru copii orădeni din familii cu nevoi speciale.
Trimite articolul
Xfrumos, cu o mica exceptie, mancatorii de ciocolata lions, voi vindeti sau faceti caritate, cum adica 25 de lei donatia minima?
serios, nu cunoasteti termenul donatie si cine il face, vreti minim 25 de lei, vorbiti cu tiriac, nastase, iohanis, etc, astia va trimit la plimbare
vrei donatie, accepti cat primesti, suma impusa nu este donatie, ma rog festivalul a fos a porcului, pacat ca a venit sub forma de lions…..