Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a invitat miercuri mass-media în podul viitorului sediu al MuzeuluiŢării Crişurilor (clădirea fostei Garnizoane), pentru a vedea cum arată lucrarea de reabilitare a acoperişului, finalizată în 2007. Ţîrle a acuzat infiltraţiile de apă din grinzi, precum şi faptul că acestea nu sunt prinse aşa cum trebuie în pereţi! Unele capete de grinzi pot fi îndepărtate foarte uşor de lângă perete cu mâna.
Neglijenţă
Pentru Ţîrle, principalul responsabil pentru această situaţie este directorul Muzeului, Aurel Chiriac. Astfel, Ţîrle i-a cerut încă o dată lui Chiriac să-şi dea demisia. A doua oară, din decembrie încoace: „Eu nu vreau artişti ca să conducă Muzeul. Vreau oameni care să managerieze. Domnul Chiriac are un contract de managment şi în virtutea acestui contract trebuia să verifice, să se îngrijească de faptul că lucrarea va fi realizată în condiţii bune Acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care îi cer domnului director Chiriac să-şi dea demisia de onoare!”, a arătat preşedintele CJ.
La Muzeu sunt două contracte: cel pentru acoperiş, unde executant e CIAC şi care, chiar dacă a fost finalizat în 2007, încă nu a fost recepţionat oficial şi cel pentru faţadă şi lucrări interioare, unde contractant este Selina. Ţîrle spune că de primul contract s-a ocupat Muzeul, ce a fost parte contractantă iar CJ Bihor a avut doar rolul de a finanţa. Cel de-al doilea contract e semnat direct cu CJ Bihor, forul judeţean fiind direct responsabil de ce se întâmplă pe şantier.
Întrebat ce se întâmplă dacă Aurel Chiriac nu-şi dă, totuşi, demisia, Ţîrle a replicat, spunând că va cere oricum o expertiză independentă, ce ar urma să arate cine, ce, cum şi cât a greşit de s-a ajuns ca noul acoperiş să fie „sită” pe timp de iarnă. „Muzeul ne costă şi aşa peste 20 milioane de euro. La banii aceştia nu cred că trebuie să ne uităm că dăm poate alţi 10 – 15.000 de euro pe o expertiză independentă, de care chiar avem nevoie”, spune Ţîrle, care s-a ferit să fie prea acuzator faţă de proiectantul Proiect Bihor şi faţă de constructorul CIAC. Principalul vinovat e, în opinia sa, Aurel Chiriac…
Ţîrle afirmă că prima dată a fost în podul clădirii în primăvara anului trecut. Însă nu a depistat ceva în neregulă cu acoperişul. După aceea, spune capul CJ, în toamnă a fost sesizat de către dirigentele de şantier al Selinei, ing. Septimiu Pop (H Proiect SRL Baia Mare). Aşa a descoperit Radu Ţîrle pocinogul. Grinzi vechi neînlocuite, izolare insuficientă pe lângă coşurile de fum şi, spun cei de la H Proiect Baia Mare, deficienţe la montarea noului acoperiş.
Conform spuselor inginerului Florin Sotoc, angajat al CJ Bihor, CIAC s-a angajat astă-toamnă să facă reparaţiile necesare. Însă nu s-au mai apucat. Iar între timp a venit iarna…
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!