„Îmi reproşez că nu am luat prompt atitudine faţă de cele apărute în presă”, şi-a început ieri conferinţa de presă preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Radu Ţîrle, recunoscând că a convocat ziariştii în urma anunţului public făcut de vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc. Astfel, „vice”-le CJ Bihor a declarat că va ataca în Contencios dispoziţia preşedintelui Ţîrle de schimbare a sa din poziţia de preşedinte a comisiei de licitaţie pentru modernizarea drumului Tinca – Beliu, la un cost estimat de 85 milioane de lei (circa 20 milioane de euro).
„Dispoziţia mea are la bază avizul de legalitate dat de secretarul Consiliului Judeţean şi de Instituţia Prefectului. Domnul vicepreşedinte Dumitru Voloşeniuc nu şi-a îndeplinit obligaţia de convoca la termen comisia de evaluare a ofertelor depuse de cele 12 firme participante la licitaţia pentru reabilitarea respectivului drum judeţean. Comisia de evaluare nu s-a mai întrunit în mod oficial de la 31 august. Ori O.U.G. 34/2006, privind achiziţiile publice, stipulează că în 20 de zile de la deschiderea ofertelor autoritatea contractantă are obligaţia să stabilească oferta câştigătoare”, a spus Radu Ţîrle.
Totodată, preşedintele Ţîrle a mai arătat că „în ofertele tehnice prezentat de către ofertanţi s-au constatat diferenţe majore de ora la manoperă faţă de proiectul tehnic al lucrării, aspecte nesesizate de responsabilii de evaluare a propunerilor”.
Alte acuze
Capul CJ Bihor a mai opinat că „nu e prima oară când domnul Voloşeniuc nu conduce o comisie de licitaţie cum trebuie” argumentând că în februarie vicepreşedintele CJ Bihor „a aprobat în alb şase note de recepţie la şase drumuri judeţene, în aceeaşi zi” şi sugerând astfel că recepţia s-a făcut din birou şi nu pe teren.
În plus, Ţîrle şi-a mai acuzat vicepreşedintele că „a angajat diferite cheltuieli şi a semnat contracte în numele meu, în condiţiile în care eu mă aflam în instituţie”. Totodată, Ţîrle a mai declarat că Voloşeniuc „a încercat să încheie contracte în dezavantajul Consiliului Judeţean”, exemplificând cu intenţia de consesionare, pe 49 de ani, a unui teren de lângă Casa de Pensii, către SC Clasicor, la o redevenţă de 0,76% euro/mp.
Cu această ocazie, Radu Ţîrle a precizat că a dat joi o notă internă potrivit căreia „nu mai pleacă din instituţie nici un leu fără semnătura mea”.
Preşedintele CJ Bihor i-a mai reproşat lui Voloşeniuc şi faptul că „Vine la serviciu doar când vrea el. Ba e la Cluj să-şi facă facultatea, ba e la firma lui de cablu TV”, repetând că „dacă domnul Voloşeniuc vrea să rămână vicepreşedinte, atunci trebuie să muncească”.
Solicitat în mod repetat să aprecieze colaborarea cu celălalt vicepreşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, preşedintele Radu Ţîrle a răspuns invariabil: „No comment!”.
În ce îl priveşte pe Dumitru Voloşeniuc, cu care este coleg în PNL Bihor, Radu Ţîrle a nuanţat că nu şi-a pierdut total încrederea în el, „dar dacă nu îşi revizuieşte atitudinea, am să propun partidului schimbarea din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean”.
Tace şi face
Dumitru Voloşeniuc nu a dorit ieri să răspundă acuzele lui Ţîrle, pentru a evida o escaladare a tensiunii existente deja la vârful Consiliului Judeţean. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean spune că şi la nivelul partidului s-a convenit ca să nu-i mai răspundă lui Ţîrle. Voloşeniuc îşi păstrează însă decizia de a-l acţiona în contencios administrativ pe Ţîrle.
În urmă cu câteva luni, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, anunţat că ar putea să pună în discuţia partidului şi comportamentul lui Radu Ţîrle.
Citiți principiile noastre de moderare aici!