Ceea ce iniţial a fost anunţat ca un raport al primarului pe 2013, s-a materializat, marti, într-o ieşire publică cu valenţe de exerciţiu de imagine: liberalii Ilie Bolojan şi Mircea Mălan împreună cu social-democratul Ovidiu Mureşan au anunţat direcţiile strategice ale Oradiei în 2014. Edilul şef a expus direcţiile prioritare pentru anul viitor şi a lăsat în sarcina celor doi să detalieze.
Cinci direcţii
Implementarea proiectelor europene, susținerea dezvoltării economice, îmbunătățirea serviciului de termoficare, servicii publice de calitate şi rețeaua verde a oraşului sunt cele cinci direcţii prioritare pe care se va organiza activitatea Primăriei în 2014. Ilie Bolojan apreciază că susţinerea mediului economic are rostul de-a compensa „deficienţa de competitivitate” a Oradiei în faţa altor oraşe. Dacă primele patru direcţii continuă din anii anteriori, cel referitor la aşa numita reţea verde a oraşului este o noutate.
Revitalizare
Pe lângă sprijinirea mediului economic prin pachetele deja în uz, viceprimarul Mureşan zice că e prioritară dezafectarea şi reconversia vechilor situri industriale de pe Borşului, Decebal sau de la CET 2. „Sunt zone disponibile în intravilanul Oradiei, un intravilan tot mai redus, puternic accesorizate cu utilităţi publice – apă, canal, curent, transport public. În 2013 am început şi sper să reuşim în 2014, înfiinţarea unui parc industrial pe industria chimică, lângă Sinteza”, spune vicele.
Acesta şi-a declarat susţinerea pentru implicarea oraşului în subvenţionarea curselor de pe aeroport, aşa cum a fost anunţată de edilul şef. „Un lucru care ne doare pe toţi e aeroportul. Trebuie să susţinem financiar, prin acordarea unei subvenţii, o cotă parte din taxele de aeroport, ca să fim suficient de atractivi ca aeroport şi ca oraş”, a declarat Mureşan. A mai insistat că „vocea poporului” trebuie să se audă mai puternic în luarea deciziilor executivului. Pentru asta propune implicarea cât mai multor orădeni în dezbaterile publice, inclusiv prin notificarea administratorilor asociaţiilor de proprietari. Omite faptul că absenţa populaţiei la dezbateri este consecinţa experienţelor anterioare, când observaţiile oamenilor nu s-au regăsit în deciziile executivului sau deliberativului local.
Termoficare
„Toate eforturile Primăriei şi ale instituţiilor publice din subordinea CL vor fi subsumate susţinerii proiectelor cu finanţare europeană, în 2014 şi 2015”, este părerea viceprimarului Mircea Mălan, mai ales că anul acesta intră în execuţie proiecte de peste 100 milioane de euro. Cele mai importante sunt reabilitarea magistralelor, Piaţa Unirii, drumul expres, Aquaprarcul Nymphea, pasajele Centurii, Dealul Ciuperca, Piaţa Rogerius, refacerea Pasajului VN sau investiţiile în sănătate.
Mălan spune că în maxim o lună s-ar putea delimita un câştigător în licitaţia centralei pe gaz, şi că, pe lângă proiectul de reabilitare a celor 17,5 kilometri de magistrală, se pregăteşte un proiect nou pentru alţi 20 de kilometri. „Până la finalul lui 2015 urmează să terminăm contorizarea pe apă caldă şi încălzire la nivel de scară de bloc a tuturor consumatorilor. Astăzi, 450 de consumatori de încălzire nu sunt contorizaţi şi aproape 290 pentru apa caldă menajeră. Avem nevoie de contoare pentru a separa scările de bloc, avem multe solicitări de la administratorii de scări de bloc”, anunţă vicele liberal.
Reabilitarea conductelor de recirculare are ca orizont de finalizare anul 2020. În ultimii ani s-au schimbat 60%.
Reţeaua verde a Oradiei
Realizarea unei aşa zise reţele verzi a Oradiei este noutatea absolută a expunerii de marti. În esenţă, e vorba de un plus de 24 de hectare de parcuri şi zone de recreere. „Asta înseamnă o reţea de parcuri, locuri de joacă şi terenuri de sport legate între ele prin piste pentru pietoni şi biciclişti, care să fie realizare în următorii doi ani”, spune primarul.
„În Oncea, avem prevăzute două amplasamente. Unul e în spatele grădiniţei de pe Ion Bogdan, spaţiu de 7.000 de metri pătraţi, lucrările se fac printr-un parteneriat public-privat, noi nu plătim nimic acolo. La 1 iunie parcul trebuie să fie gata. Lângă ABA este un teren de 1,5 hectare, o parte e a PMO şi alta a Ministerului Agriculturii. Se face transferul printr-o HG. În primăvara lui 2015 am putea face acest parc. O altă suprafaţă importantă este în Ioşia, Xenopol, Calea Aradului. Pe strada Barcăului, pe amplasamentul abandonat, între Densuşianu şi Oneştilor este un teren ocupat cu amenajări mai mult sau mai puţin legale. Vom curăţa acest teren de peste patru hectare de teren. Pe partea betonată, înaltă, vor fi terenuri de sport iar pe stânga vom avea o zonă verde.
Alt amplasament a fost preluat de la Sinteza, un triunghi de 6.000 de metri pătraţi, care va fi salubrizat şi va deveni parc până la finalul anului. În zona magazinului OBI, pe Octavian Goga, avem două suprafeţe de teren de patru hectare, pe fostul poligon auto, unde azi e o bază a RER. Îi vom notifica să ridice sarea şi utilajele. Continuăm lucrările în zona Adona, unde avem aproape un hectar. Lângă Lotus, vom finaliza primul tronson al parcului şi cel mai târziu anul viitor vom avea un parc de aproximativ şapte hectare. La Silvaş preluăm terenurile de la Macio şi vor deveni spaţii verzi”, a spus edilul, precizând că alte amplasamente sunt Ciuperca şi Seleuş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!