Noua conducere a Consiliului Judeţean şi-a preluat atribuţiile. Preşedintele Pasztor Sandor (UDMR) s-a instalat deja în biroul ocupat până de curând de Cornel Popa şi de predecesorii Radu Ţîrle, Kiss Alexandru şi Ştefan Seremi. Pasztor vine la CJ Bihor din postura de director tehnic la Administraţia Bazinală Ape Crişuri, după ce anterior fusese secretar de stat la Ape.
Vicepreşedintele Ioan Mang (PSD) are în subordine Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean, mutându-se în biroul ocupat din 2008 încoace de ex-vicepreşedintele Alexandru Kiss (UDMR). Pe fondul problemelor sale grave din Justiţie, acesta din urmă nu a mai candidat pentru Consiliul Judeţean, preferând să-i predea ştafeta lui Pasztor, după ce vreme de 16 ani Kiss fusese preşedinte sau vicepreşedinte la Judeţ.
Mang este profesor universitar, preşedinte al PSD Bihor şi deţine, împreună cu soţia sa, societatea DEC SRL Oradea, din domeniul IT. Mang va lucra cu directorul tehnic Filip Cheşeli, un funcţionar apolitic, cu experienţă considerabilă în conducerea Direcţiei Tehnice.
Celălalt vicepreşedinte, Traian Bodea (ALDE) va coordona Direcţia Economică a CJ Bihor, din biroul ocupat de predecesorii săi Ionel Avrigeanu (PNL), Ioan Mang (PSD), Dumitru Voloşeniuc (PNL), Gavrilă Ghilea (PDL) şi Teodor Fericean (PSD). Traian Bodea vine la Consiliul Judeţean din postura de director general adjunct al ANIF, la nivel naţional. Traian Bodea este preşedinrele ALDE Bihor, iar familia sa deţine firma de construcţii Ghenau Trade. Directorul economic al Consiliului Judeţean este Dimitrie Musca, adus la Consiliul Judeţean de la DGASPC în timpul mandatului Radu Ţîrle, fiind susţinut la acea vreme de PNL.
Noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor a fost aleasă marţea trecută, prilejuind un adevărat scandal în plenul noului Legislativ judeţean. După o busculadă în faţa cabinei de vot, consilierii judeţeni PNL au părăsit sala, acuzând nerespectarea secretului votului. Pasztor, Mang şi Bodea au fost aleşi cu cele 18 voturi ale alianţei UDMR – PSD – ALDE, o alianţă la un singur vot în plus faţă de cele 17 ale PNL.
Rămâne de văzut în ce măsură noua conducere a CJ va opera modificări în rândul aparatului Consiliului Judeţean, cunoscându-se faptul că la CJ Bihor este nevoie de optimizări, aspect acceptat şi de fosta conducere.
Ce au promis cei trei
JB & BIHON.RO vă amintesc promisiunile făcute în campania electorală de către cei trei care vor conduce Consiliul Judeţean în următorii patru ani, dacă nu apar schimbări majore ale politicilor judeţene de alianţe. Pasztor a venit cu ideea dezvoltării cicloturismului în zona Oradea, prin conectarea Oradiei cu Băile Felix şi cu Nojorid – Şauaieu prin piste de biciclete prin peisaje pitoreşti. În campania electorală, în cursul lunii mai Pasztor chema presa pe malul lacului din Şauaieu pentru a-şi prezenta ideea realizării unui circuit pentru biciclete, care să lege Oradea de Sînmartin şi Băile Felix, continuând pe relaţia Şauaieu – Păuşa – Chişirid – Nojorid – Oradea (prin cartierul Grigorescu). Pasztor crede că un asemenea proiect ar putea fi realizat de către Consiliul Judeţean în parteneriat cu primăriile implicate. Potrivit udemerisului, s-ar stimula, astfel, inclusiv turismul de nişă, maghiarii din estul Ungariei putând fi atraşi cu asemenea circuite, ce ar dezvolta turismul în comunele învecinate Oradiei. Dezvoltarea unor asemenea circuite se au în vedere şi în comunele din nord-vestul Oradiei – Paleu, Cetariu – unde s-au făcut deja paşi în acest sens.
La rându-i, Ioan Mang insista în campania electorală pe mutarea, până cel târziu în iunie 2018, a Muzeului Ţării Crişurilor în noul său sediu, din str. Armatei Române. Mang mai promitea „asfaltarea şi modernizarea tuturor drumurilor judeţene, să nu mai avem niciun kilometru de drum judeţean de pământ sau pietruit”, „condiţii optime pentru înfiinţarea de parcuri industriale noi în judeţ, atât pentru investitorii străini, cât şi pentru sprijinirea IMM-urilor autohtone, care dau principala sursă de venit a administraţiilor locale”. Mang şi PSD au făcut o temă de campanie inclusiv din crearea de locuri de muncă mai bine plătite, afirmând că „în Bihor nu este o problemă cu numărul locurilor de muncă, ci cu lipsa locurilor de muncă de calitate şi acesta este obiectivul nostru – locuri de muncă mai bine plătite pentru bihoreni”.
La rându-i, în campania electorală, pe lângă absorbţia de fonduri europene, Traian Bodea a promis parcuri industriale în mai multe zone din Bihor. „Sunt zone precum Aleşd, Beiuş, Marghita, Ştei ce au nevoie de locuri de muncă. Nu poate fi doar Oradea un centru care să se mişte, e nevoie ca şi celelalte zone să se dezvolte. Deşi s-au promis parcuri industriale, nu s-au făcut, iar vidul de locuri de muncă este resimţit de către bihoreni”, a declarat Traian Bodea în Forumul JB+Bihon „Cunoaşte-ţi candidaţii!”, în cadrul căruia am oferit candidaţilor la Consiliul Judeţean posibilitatea de a intra într-o dezbatere reală având în centru principalele probleme ale judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!