Deşi de la schimbarea conducerii Consiliului Judeţean a trecut deja o vară şi-o iarnă, lucrurile par departe de a fi aşezate la Judeţ. E şi greu ca lucrurile să se pornească, dat fiind faptul că cei trei şefi politici nu reuşesc să se înţeleagă între ei. Cercul sensibilităţilor dintre Popa, Kiss şi Mang porneşte şi se închide în acelaşi loc: este vorba despre atribuţiile pe care ar trebui să şi le împartă cei trei în cadrul Executivului Consiliului Judeţean.
De când este preşedinte, Cornel Popa nu şi-a făcut timp să le delege atribuţii şi celor doi vicepreşedinţi ai CJ, Ioan Mang (PSD) şi Alexandru Kiss (UDMR). După ce fusese preşedinte cu puteri depline vreme de patru ani şi a avut parte, ulterior, de o coabitare plină de asperităţi cu fostul preşedinte, Radu Ţîrle, Kiss s-a trezit acum că este un vicepreşedinte mai degrabă decorativ, la Consiliul Judeţean. Ioan Mang este într-o situaţie similară lui Kiss, din perspectiva puterii executive pe care o are în sânul aparatului CJ. Desigur, fiind preşedinţi de partid, Mang şi Kiss au putere politică, însă Cornel Popa îi ţine în şah la Consiliul Judeţean. Semn că încrederea nu este prea mare între cei trei.
Liderul Opoziţiei din plenul CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, a deschis problema în public, cu ocazia ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean. Însă preşedintele Popa i-a transmis că aspectele acestea ţin de „bucătăria internă”.
Abia în ultima zi a lunii februarie, Consiliul Judeţean şi-a adoptat regulamentul propriu de organizare şi funcţionare (ROF). Liderul grupului consilierilor judeţeni ai PDL, Ionel Avrigeanu, a avut mai multe observaţii legate de regulament. Consilierul judeţean a remarcat, printre altele, faptul că în regulament se arată că cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului primesc atribuţii delegate de către preşedintele CJ Bihor. În acest context, consilierul judeţean PDL l-a întrebat pe Cornel Popa care sunt atribuţiile celor doi vicepreşedinţi ai CJ! „Este bucătăria noastră internă. A mea şi a celor doi vicepreşedinţi”, i-a răspuns Popa, invitându-l pe Avrigeanu să facă alte propuneri legate strict de regulament. Întrebarea lui Avrigeanu avea relevanţă, deoarece preşedintele Cornel Popa (PNL) nu le-a delegat încă nicio atribuţie vicepreşedinţilor Ioan Mang (PSD) şi Alexandru Kiss (UDMR)! La Consiliul Judeţean este deja o tradiţie ca preşedintele să aibă relaţii reci cu vicepreşedinţii săi. Şi fostul preşedinte Radu Ţîrle s-a contrat constant, în mandatul 2008 – 2012 cu vicepreşedinţii Kiss şi Voloşeniuc şi, implicit, cu grupul de consilieri UDMR şi PNL.
Regulament fără „diverse”
Deşi au trecut deja aproape nouă luni de la înfiinţarea noului Consiliu Judeţean, abia în ultima sa şedinţă Legislativul judeţean şi-a adoptat regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF). În prealabil, liderul Opoziţiei din CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, ceruse Executivului în mai multe rânduri, şi în special preşedintelui Cornel Popa, să purceadă la includerea pe ordinea de zi a noului regulament. Conform legii, CJ Bihor are obligaţia ca, la fiecare constituire a unei noi legislaturi, să-şi adopte un regulament de organizare şi funcţionare.
Intervenţiile lui Avrigeanu din plen, din a doua jumătate a anului trecut, se loviseră, invariabil de acelaşi răspuns: acela că CJ Bihor are adoptat un regulament încă din 2008 şi că poate funcţiona şi în baza acelui regulament.
În cele din urmă, lui Avrigeanu i s-a dat satisfacţie şi consilierii judeţeni au avut de votat, joia trecută, noul regulament. Liderul grupului PDL a avut, însă, o observaţie: a cerut ca la finalul ordinei de zi de la fiecare şedinţă de plen să fie trecut punctul „diverse”, în care consilierii judeţeni să poată pune întrebări, interpelări la adresa Executivului, fără să aibă legătură cu celelalte puncte de pe ordinea de zi. Propunerea sa a fost respinsă de majoritate, după ce în prealabil preşedintele Popa şi vicepreşedintele Kiss respinseseră clar iniţiativa, neavând niciun interes ca fiecare şedinţă de plen să fie prelungită prin diverse intervenţii ale consilierilor. Într-un final, deşi Avrigeanu (PDL) fusese cel care insistase pentru un nou regulament, ROF a fost adoptat de plenul CJ Bihor fără votul lui Avrigeanu şi celorlalţi şase consilieri judeţeni PDL!
Citiți principiile noastre de moderare aici!