În timp ce vorbesc frumos despre fuziunea cu PDL, liderii locali ai PNL, Cornel Popa – la judeţ şi Ilie Bolojan – la Oradea continuă alianţa cu PSD, mânată de motive cât se poate de concrete. Aliatul lor adus de liderii centrali, Gavrilă Ghilea, susţine că fuziunea s-ar putea face chiar din vară şi că nu vede vreun impediment nici în Bihor. Ilie Bolojan îi ţine isonul, văzând perfect posibilă o unire PNL – PDL în Oradea. Aceasta în timp ce alianţa cu PSD rămâne în picioare, atât în Consiliul Local Oradea, cât şi în Consiliul Judeţean. Ceea ce înseamnă că, o dată ce PNL şi PDL fuzionează, iar PSD nu este eliminat din arcurile de coaliţie locală, în Opoziţie nu mai rămâne nimeni! Cel puţin la Consiliul Judeţean, toţi ar fi la Putere, deoarece PPDD este, acum, aliatul oficial al PSD. UDMR ar rămâne singurul opozant, însă şi maghiarii doar pe jumătate, în Legislativul local orădean. Aceasta deoarece la nivel de judeţ, UDMR rămâne la Putere!
Trio pentru fuziunea Dreptei
Relaţia dintre PNL şi PDL Bihor nu a fost niciodată una simplă. Dimpotrivă. Dincolo de lupta cu PSD, cele două filiale teoretic de dreapta s-au luptat adeseori între ele, pentru acelaşi electorat. Ieri, Popa, Ghilea şi Bolojan vorbeau frumos despre anunţata fuziune PNL – PDL, arătând că au intrat într-o logică de alianţă, ce dă uitării adversităţile din trecut. Totul pentru ca PSD să nu câştige Preşedinţia României.
Bocancii şi orizontul
Liderul PNL Bihor, Cornel Popa spune că „ne trebuie o forţă de dreapta unită, nu fărâmiţată, unde fiecare e cu interesul lui. Prin gestul lui Crin, sper că se coagulează atât partidul, cât şi forţele de dreapta”, crede liberalul. Popa spune că a purtat deja o primă discuţie cu Gavrilă Ghilea, lider politic cu care s-a tot împuns în ultimii ani. Acum trei ani, Popa îl ataca pe Ghilea, la acea vreme prefect. Apoi, rolurile s-au schimbat iar în sfada publică cei doi şi-au aruncat şi vorbe grele. „De aici încolo vom vorbi mai mult (unul cu altul – n.r.). Câteodată, unii dintre noi stăm cu privirile numai în bombeurile ghetelor şi nu vedem lucrurile în faţă. Omul de aceea s-a ridicat în picioare, ca să aibă un orizont cât mai larg”, s-a exprimat filosofic liderul PNL şi al CJ Bihor.
„Cert e că va trebui să ne aşezăm cât mai serios, dacă nu vrem 50-60 de ani de dominaţie de stânga, cum am mai avut. Deocamdată, dreapta se vrea construită fără Băsescu şi fără Udrea. În rest, toate forţele de dreapta sunt binevenite. Trebuie să îi chemăm pe cei ce au plecat, pentru a face această construcţie puternică. În stânga este deja o construcţie puternică, ce trebuie contracarată”, spune Popa. Întrebat dacă ar fi dispus să renunţe la şefia filialei – mamut nou creat, în favoarea altuia, Popa a evitat un răspuns. „Lăsaţi-mă să construiesc, mai întâi”, a cerut şeful PNL Bihor. Cât despre denumirea partidului, Cornel Popa propune expresia „Partidul Naţional Liberal Democrat” (PNLD).
Ghilea îl vrea pe Crin
Gavrilă Ghilea: „Consider că fuziunea e oportună până la alegerile prezidenţiale. Sunt premisele ca în această vară să se facă fuziunea”, spune Ghilea. Întrebat dacă renunţarea lui Antonescu la şefia PNL, dar şi la cursa prezidenţială, este în beneficiul formării noului pol de dreapta, privind şi din perspectiva scăderii în popularitate a lui Crin Antonescu, răspunsul lui Ghilea a fost oarecum surprinzător şi evident diferit de cel al lui Popa: „Nu ştiu din ce motive a făcut Crin Antonescu pasul în spate, pentru că din punctul meu de vedere este un politician valoros şi de care noul partid are nevoie în continuare”, e de părere liderul PDL Bihor.
Ghilea consideră că e prematur să se discute despre structura noului partid: „Avem comisii din partea celor două partide, care vor decide ce e mai bine. Probabil că se va merge pe paritate 1 la 1. Orice se va decide, vom respecta la nivelul judeţului Bihor”. Senatorul consideră că problema denumirii noului partid va fi ultima discutată. „Este bine să se găsească un nume care să fie cât mai uşor de perceput în rândul electoratului. Vom respecta ce se va decide şi vom merge înainte. Se va ajunge la un numitor comun”, se arată convins pedelistul.
Bolojan s-ar uni în Oradea
Ilie Bolojan consideră că, din perspectiva candidatului comun la Preşedinţia României, este de preferat o fuziune PNL – PDL cât mai rapidă. „Sunt anumite avantaje, dar şi dezavantaje în această chestiune. Dacă ipotetic există un singur partid care susţine candidatul la Preşedinţie, e o situaţie mai bună, ca percepţie publică, întrucât alianţele în România nu au avut o viaţă lungă şi oamenii sunt rezervaţi pentru ce se va întampla după”, spune Bolojan, care este conştient, însă, că un partid nou ar putea avea probleme structurale, din interior. „Nu va fi simplu acolo unde relaţiile nu sunt atât de bune sau nu converg. Probabil că se va face o analiză, dacă e oportună fuziunea acum”, spune Bolojan, care transmite franc: în Oradea, PNL şi PDL pot fuziona fără probleme! „Strict în municipiul Oradea se poate face fuziunea între cele două partide, pentru că nu există diferenţe majore”. Ghilea s-a arătat de aceeaşi părere cu Bolojan. Mai mult, senatorul PDL a plusat: „Cred că se poate face destul de repede la nivelul întregului judeţ, dacă se doreşte de ambele părţi. Eu sper că nu vom avea probleme deosebite nicăieri”.
În privinţa denumirii noului partid, Bolojan s-a exprimat astfel: „Din punctul de vedere al electoratului nostru, menţinerea denumirii «PNL» ar fi un lucru care ar asigura tradiţia acestui partid. Sunt însă nişte chestiuni de gusturi şi nu mă pronunţ”, a încheiat primarul de Oradea.
PNL vs. PDL, o adversitate constantă
În 2008, Ilie Bolojan devenea primarul Oradiei în urma unei campanii electorale în care PDL a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a împiedica ascensiunea penelistului.
Până recent, PDL Bihor a avut un discurs anti-USL şi, pe alocuri, împotriva preşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa. Gavrilă Ghilea şi Ionel Avrigeanu au criticat în mod repetat activitatea lui Popa de la Consiliul Judeţean, acuzând lentoare în acţiuni, dar şi faptul că Popa dirija în mod discreţionar fondurile CJ Bihor către orice alte primării decât cele conduse de primari PDL.
Dincoace, la Oradea, în ciuda criticilor aduse de liderul municipal PDL, Cristian Puşcaş la adresa măsurilor luate de administraţia Bolojan, Ilie Bolojan şi Gavrilă Ghilea nu au dat niciodată senzaţia că îşi poartă pică. Dimpotrivă. Chiar dacă, atâta vreme cât a fost prefect, Ghilea a împiedicat, prin Justiţie, instituirea mai multor taxe dorite de Bolojan în Oradea: taxa pe ordină publică, aplicată localurilor, taxa minimă obligatorie la grădiniţe de 90 de lei/lună sau taxa pe faţade. În ciuda acestor contre instituţionale, soluţionate în instanţă, firma acţionariată de Ghilea, Construcţii Bihor, a continuat să participe la licitaţii în Oradea şi să şi câştige execuţia unor proiecte importante ale administraţiei locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!