Administratorul unei mici asociaţii de proprietari din Oradea a „înfiinţat” o sărbătoare de… bloc, joia trecută. Pe om îl cheamă Teodor Mânz, iar asociaţia se numeşte „Bradul”, de pe Bulevardul Dacia. Faptul că momentul a fost marcat de Ziua Eroilor nu este o întâmplare. Aceasta deoarece domnul Mânz ne relatează cum a pierdut patru unchi pe frontul din Ungaria, în 1944, în timpul ofensivei trupelor române spre Cehoslovacia.
Punctul culminant al sărbătorii lui Mânz a fost arborarea, pe scara blocului, a două drapele: cel naţional şi cel european. „Am vrut ca prin această festivitate să îi unesc pe magharii, care sunt în proporţie de 60% în scară şi pe români. Convieţuirea este, în orice caz, foarte bună”, spune administratorul Teodor Mânz, foarte mândru de realizările sale de la conducerea asociaţiei.
Intransigentul domn Mânz
Administratorul spune că, de trei ani, de când a preluat asociaţia, nu sunt probleme cu plăţile, excepţie fiind un locatar rău-platnic, dar şi acesta a fost câştigat în instanţă, fiind executat silit, lunar. Se laudă că are un fond de 87 de milioane de lei vechi, în cont şi că a fost felicitat inclusiv de primarul Ilie Bolojan. La performanţe financiare este pe locul şase în municipiu, ne asigură administratorul. „La mine este ordine şi disciplină în şedinţe”, transmite, fără putinţa de a fi contrazis, domnul Mânz, adăugând că nu a fost un „terchea-berchea” în viaţa asta. Ajuns acum la pensie, Teodor Mânz ne povesteşte despre trecutul său ca şi consilier în Ministerul Transporturilor, la Bucureşti, de unde coordona activitatea la staţiile CFR Călători şi Marfă de pe frontiera vestică a României. Mândrul administrator ţine să mai spună cum a plătit sucurile şi prăjiturile pentru festivitate din penalităţile încasate de la datornici! „Managementul meu nu a permis să plătească un leu în plus dragii mei locatarul”, declară domnul Mânz, anunţând că în scurt timp va renova faţada de la parter a blocului.
Probleme de bloc
Câteva doamne în etate au ţinut să participe la festivitatea iniţiată de administratorul pe care îl apreciază. „De 45 de ani locuiesc aici şi pot să spun că sunt mulţumită de domnul Mânz. Dacă am avut necaz, ne-a primit cu orice. Dacă sunt probleme, vine şi face. Este foarte activ. Până acum, numai de bine putem spune”, ne încredinţează bunica Olga Varkucs. O altă vecină, Florica Cehan, a ţinut să ne transmită pe un ton vehement supărarea pe care o are faţă de un vecin datornic, care nu şi-a plătit cu anii datoriile la întreţinere, ajungând acum să fie executat silit, cu 300 de lei pe lună. Cum, însă, datoriile sale au ajuns la câteva zeci bune de milioane, iar veniturile vecinului blamat Sz. J. sunt foarte mici, Florica Cehan se întreabă când vor ajunge să recupereze toţi banii.
O altă vecină pensionară, voluntară la Radio Maria, s-a arătat bucuroasă de iniţiativa administratorului. Nu şi-a ascuns, însă, dezamăgirea pentru faptul că „tineretul nu participă, nici la şedinţele de asociaţie şi nici acum”…
Citiți principiile noastre de moderare aici!