Numărul îmbolnăviţilor cu trichineloza s-a dublat de marţi până miercuri, indicând că aproape toată colonia de rromi din localitatea Chet s-a înfruptat luna trecută din porcul de 200 de kilograme, infestat.
Marţi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor anunţa 49 de bolnavi internaţi şi preconiza că vor urma şi alte cazuri. Iar până ieri, ele au ajuns aproape de o sută.
„Două cazuri au fost mai grave, suferinzii fiind trimişi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Restul pacienţilor îi ţinem sub observaţie, cu tratamentul corespunzător. Gravitatea cazurilor diferă în funcţie de cât de bine a fost preparată termic carnea infestată. Din păcate, avem deja şi 28 de copii îmbolnăviţi”, a declarat ieri dr. Iulian Zaporojan, medic specialist la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie.
La medic s-au prezentat peste 130 de localnici din Cheţ, cu diverse simptome, însă o parte nu au avut nevoie de spitalizare, fiind trataţi la domiciliu.
După stabilirea diagnosticului şi a medicaţiei, copiii internaţi sunt transferaţi la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.
Suspecţii şi bolnavii au fost transportaţi cu ambulanţele din colonia din Cheţ până la Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita. Iar la Oradea au fost aduşi cu microbuzul Primăriei Marghita.
Reticenţi la declaraţii
Dr. Mircea Budău, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, estimează la rândul său că numărul bolnavilor ar putea fi mai mare, întrucât unii locuitori nu sunt cooperanţi la ancheta epidemiologică iar alţii dau declaraţii contradictorii.„Carnea a ajuns la cel puţin 30 de familii. Pot să mai fie consumatori încă neidentificaţi. Şi nu excludem posibilitatea să se fi sacrificat, de fapt, două porcine infestate”, a mai declarat dr. Mircea Budău.
După ce inspectorii DSVSA au constatat prezenţa larvelor de Trichinella Spiralis în probele analizate, ei au aplicat o amendă de 1.000 de lei la persoana care a sacrificat porcul şi o amendă de 1.200 de lei la persoana care a comercializat carnea, pentru neefectuarea examenului obligatoriu pentru depistarea Trichinelei.
Focar endemic la Cheţ
Totodată, Budău aminteşte că DSVSA Bihor a constatat un caz de trichineloză şi în urmă cu un an, tot la Cheţ. „Anual apar probleme la Cheţ, întrucât obiceiul coloniei este să îşi lase animalele în pădure, unde pe lângă faptul că dau de porci mistreţi şi şobolani, e şi multă mizerie”, mai observă Budău.
Însă în timp ce prea puţini dintre membrii coloniei contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate, costul tratamentului cade asupra societăţii.
„În cazul nerespectării măsurilor de prevenţie împotriva infestării cu trichinella, consecinţele asupra sănătăţii populaţiei pot fi dramatice, de la forme medii de îmbolnăvire până la forme grave soldate cu deces. Iar presiunea economică asupra serviciilor de sănătate (consultaţii, internări, costul medicamentelor) este foarte mare”, a declarat încă de marţi directorul DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.
Pentru siguranţă suplimentară, DSP Bihor mai sfătuieşte consumatorii să renunţe la preparatele din carne crudă sau insuficient preparată, precum pastrama, cârnatul uscat sau afumat şi şunca.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!