Sentinața publicată miercuri, 19 septembrie, vine în urma unei acțiuni înaintată de către 12 comercianți cu activitate în Centrul Istoric, reprezentați de avocatul Mircea Ursuța.
Aceștia au cerut suspendarea Regulamentului municipal pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, prevăzut în Anexa Hotărârii de Consiliu Local nr. 827/28.09.2017. Motivul invocat de comercianți: faptul că Primăria îi obliga la un program de funcționare extins inclusiv la final de săptămână, care le aducea deservicii. Comercianții au contestat prevederile prin care li se impunea ca, pentru perioada 15 aprilie-15 octombrie intervalul obligatoriu de funcţionare să fie cuprins între orele 10-21, iar pentru perioada 16 octombrie-14 aprilie: intervalul obligatoriu de funcţionare să fie cuprins între orele 10-19.
“Fiecare comerciant își stabilește”
În fața instanței, au fost invocate dispoziţiile art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000, care prevăd că: „Structurile de vânzare cu amănuntul şi cele în care se prestează servicii de piaţă pot fi deschise publicului în toate zilele săptămânii. Fiecare comerciant îşi stabileşte orarul de funcţionare cu respectarea prevederilor înscrise în legislaţia muncii şi cu condiţia respectării reglementărilor în vigoare privind liniştea şi ordinea publică, şi în conformitate cu solicitările autorităţilor administraţiei publice locale privind continuitatea unor activităţi comerciale sau de prestări de servicii, în funcţie de necesităţile consumatorilor.” „Din interpretarea art. 8 din O.G. nr. 99/2000 rezultă, fără echivoc, că cel care îşi stabileşte orarul de funcţionare este comerciantul şi nicidecum autoritatea administraţiei publice”, se arată în cererea către instanță, înaintată pentru reclamanți de către avocatul Mircea Ursuța.
„După această sentință, Regulamentul nu se mai aplică. Până acum, (oamenii Primăriei – n.red.) îi amendau pe comercianți, dacă nu se conformau programului. În toată Europa duminică este zi liberă. Nu poți tu ca primar să impui un orar comerciantului”, ne-a declarat avocatul Ursuța.
Următoarele persoane juridice reprezentate de Mircea Ursuța au cerut în instanță suspendarea orarului impus de Primărie: 1. BELAMARE S.R.L. patiserie, str. Republicii; 2. FORMFIT LINEA S.R.L. – lenjerie Triumph și Anita, str. Republicii; 3. FOTO MIRON ORADEA S.R.L. – str. Republicii; 4. GILALEXA S.R.L. – magazinul de pantofi Durabil, str. Republicii; 5. INDRIEŞ S.R.L. – ; 6. OPTIC XEROS S.R.L.; 7. OPTICAL S.R.L.; 8. STOPBUTIK S.R.L. – outlet îmbrăcăminte, str. Republicii; 9. VITALVIT S.R.L. – echipamente cu profil sportiv; 10. EUROTOUR SRL – turism, str. V. Alecsandri; 11. ROM TUR INTERNATIONAL S.R.L. – turism, str. Republicii; 12. AIR ANTARES SRL – bilete de avion, str. Republicii.Hotărârea Tribunalului Bihor poate fi atacată cu recurs, de către municipalitate.
Reamintim că în luna iunie, administrația Bolojan făcuse un mic pas înapoi, reducând cu o oră, respectiv două ore, programul de funcționare de la final de săptămână, aplicabil comercianților din Centrul Istoric.
[related-post post_id=”2067901″]
Îi paște falimentul
Marea majoritate a acestora au subliniat dificultățile economice la care îi supune noul orar de funcționare impus de Primărie, prin obligativitatea implicită pentru angajarea de nou personal ceea ce, în cazul majorității acestora, se traduce prin faliment, susțin comercianții. De asemenea, a fost invocat dreptul la viață privată și la familie pentru propritarii acestor magazine, drept care le-ar fi știrbit, prin Regulamentul municipal.
Aceste aspecte au fost subliniate în cererea înaintată instanței: „O chestiune pe care vă solicităm să o aveţi în vedere este cea referitoare la programul continuu de lucru şi în ziua de duminică, zi când nu ne vom găsi angajaţi să lucreze, mulţi refuzând din motive religioase, situaţie în care, pentru a evita închiderea unităţii, trebuie să muncească administratorii subscriselor, aceştia fiind obligaţi să stea departe de familie, să nu-şi respecte crezul religios, în contextul în care legea fundamentală a Statului român impune şi în sarcina autorităţilor publice respectarea aceste drepturi ale cetăţenilor ei. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 26 din Constituţia României, autorităţile publice sunt
obligate să respecte viaţa privată şi de familie a oricărui cetăţean român. În acelaşi sens, vă rugăm să aveţi în vedere că există decizii, inclusiv ale Instanței Supreme, prin care s-a apreciat că obligativitatea de prezență sâmbăta la un examen de bacalaureat încalcă libertatea religioasă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!