Potrivit datelor din dosar, cei șapte ar fi acționat în zona străzilor Voltaire, Gutenberg și Năvodarilor din Oradea, în perioada 2021 – 2022, unde ar fi plasat clienților, dar și colaboratorilor autorizați ai anchetatorilor „ceaiuri” preparate prin pulverizarea unor substanțe active peste materii vegetale.
Cu vârste între 26 și 48 de ani, aceștia au fost vizați de o operațiune a DIICOT și polițiștilor antidrog, în noiembrie 2022. În urma celor 12 percheziții efectuate atunci în locuințele suspecților, investigatorii au descoperit zeci de mii de lei și de euro, dar și sute de grame de materie vegetală și o jumătate de kilogram de bijuterii din aur.
Podoabele, alături de cea mai mare parte din bani, au fost găsite într-o locuință al lui Norbert Gyongyosi, considerat de unul dintre suspect drept „cap” al unei rețele de distribuire a substanțelor psihoactive. Despre el anchetatorii aflaseră de la un client un amănunt interesant: ar fi vândut „ceaiuri” chiar înainte de a pleca spre Poliție, unde trebuia să se prezinte ca o condiție a controlului judiciar. Și Gyongyosi a fost anchetat în acest caz, dar judecătorii au decis disjungerea dosarului față de acesta.
Liberare condiționată, anulată
Potrivit sentinței din 2 iulie a Tribunalului Bihor, cea mai mare pedeapsă a primit-o Romeo Coloman Mîndruțiu, zis „Fafi” – 5 ani și 8 luni de închisoare pentru 2 fapte de trafic de droguri de mare risc și alte trei operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. În timpul anchetei acesta a susținut că substanțele interzise găsite la percheziție îi aparțin fratelui său: „Eu nu am treabă cu ceilalţi inculpaţi, nu sunt în grupul lor.”
5 ani de închisoare a primit și Tibór Vențel, zis „Pocri”, dar în cazul acestuia instanța a ținut cont de o pedeapsă anterioară de 4 ani și 8 luni de detenție, tot pentru astfel de fapte, din care a executat deja o mare parte. Interesant este că bărbatul a fost eliberat condiționat din penitenciar chiar în ziua în care a fost pronunțată sentința în actualul dosar de trafic de substanțe interzise. Însă Tribunalul Bihor a anulat decizia luată în acest sens de Judecătoria Satu Mare.
Soția lui „Pocri”, Tünde Valeria Venţel, condamnată și ea la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul anterior al soțului său, a primit alți 2 ani de detenție, astfel că Tribunalul Bihor a stabilit că trebuie să stea după gratii 3 ani și 8 luni.
Instanța i-a condamnat și pe Tibór Vențel, zis „Bandy” (3 ani și 6 luni de detenție), Attila Mihaly Kerezsi (2 ani de închisoare, în regim de detenție), Rudolf Turbucz (un an de închisoare) și Gyöngyi Monika Budai, alias , alias „Kopasz” (1 an și 6 luni închisoare, cu executare).
Tribunalul a revocat și măsura controlului judiciar în cazul a cinci dintre inculpați. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în cel mult 10 zile de la comunicare.
Unii da, alții ba
În timpul anchetei, unii dintre inculpați au recunoscut faptele de care au fost acuzați, în timp ce alții au negat constant orice legătură cu traficul de substanțe interzise. De exemplu, unul dintre bărbați susținea că „a vândut doar ceai ca să facă nişte bani”, în timp ce altul declara că a deținut etnobotanice pentru consum propriu, nu pentru vânzare.
Implicarea în vânzarea de substanțe cu efect psihoactiv a fost negată și de Gyöngyi Monika Budai, care a declarat că polițiștii care i-au percheziționat casa nu au găsit nimic incriminator. A recunoscut în schimb că, la momentul trimiterii în judecată, era anchetată și pentru complicitate la proxenetism şi complicitate la cămătărie.
Trimite articolul
XDar pe aia din guvern care au legalizat etnobotanicele nui condamna nimeni țigani ăștia de au fost condamnați bu au o problema cu închisoarea dar ai care au inventat și legalizat ar trebui sa aiba au făcut bani grei pe mizeria asta și nu plătesc