Judecătorul de cameră preliminară a constatat că au fost îndreptate neregularitățile din rechizitoriul DNA Bacău referitoare la modul în care au fost descrise infracțiunile de care au fost acuzați atât Victor Sandu (luare de mită), cât și alți trei inculpați (dare de mită și complicitate la luare, respectiv dare de mită).
[eadvert]
Decizia Tribunalului mai poate fi contestată în termen de trei zile la Curtea de Apel Oradea.
Acuzațiile aduse de DNA
Dosarul lui Victor Sandu a fost instrumentat de procurorii DNA Bacău, care l-au acuzat pe fostul director general al ”Apelor Române” că, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, ar fi cerut și primit de la un om de afaceri, Sorin Emanoil Ciufudean, peste 4,8 milioane de lei (echivalentul de la acea vreme a mai bine de un milion de euro). În schimb, urmau să fie alocate fonduri pentru executarea unor contracte încheiate cu Administrația Națională “Apele Române” de către firma administrată în fapt de cel căruia i s-ar fi cerut banii. Potrivit DNA, contractele aveau ca obiect ”amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din Bihor, după cum urmează: – Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor, – Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor, – Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor”.
Banii care ar fi fost ceruți de Victor Sandu ar fi fost virați în conturile a două firme controlate de un apropiat al ex-directorului ”Apelor Române”. Sumele ar fi fost justificate prin facturi fiscale reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate, spun procurorii.
Prin rechizitoriu, pe lângă Victor Sandu și omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, au mai fost trimiși în judecată Gabriel Chivăran (complicitate la luare de mită), Valeria Bondrea (complicitate la dare de mită) și alte două persoane acuzate că ”au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului”.
De la o instanță la alta
Dosarul de corupție al fostului director al ”Apelor Române”, Victor Sandu, a fost trimis spre judecată, în octombrie 2020, Tribunalului Bacău. Însă după mai bine de un an, Curtea de Apel Bacău a stabilit ca verificarea modului în care a fost făcută ancheta, procedură obligatorie înaintea judecării efective a unui dosar penal, să fie făcută de Tribunalul Bihor.
Doar că în luna mai 2022 procurorul DNA Oradea a ridicat o excepție potrivit căreia instanța bihoreană nu ar fi avut competența teritorială pentru a analiza cazul care ar fi trebuit să se întoarcă la Bacău. În această situație a intervenit Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, în octombrie 2022, ca procesul să se desfășoare la Oradea.
La un termen din luna martie a acestui an, instanța a cerut DNA să îndrepte unele neregularități din rechizitoriu, referitoare la modul în care au fost descrise infracțiunile de corupție din dosar. Procurorii anticorupție s-au conformat, astfel că Tribunalul a decis începerea procesului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!