Printr-o sentință dată la sfârșitul lunii iulie, instanța i-a achitat pe Pop și Crețu, dar și pe alți doi inculpați, Marius Florin Marina și Ioan Laza, arătând fie că faptele nu există (în cazul acuzației de constituire a unui grup infracțional organizat), fie că nu sunt prevăzute de legea penală – cu referire la unele dintre acuzațiile de deținere de țigări de contrabandă.
În schimb, Tribunalul a observat că alte fapte de transport și vânzare a țigărilor s-au prescris, astfel că a dispus încetarea procesului penal, măsură care l-a vizat și pe al cincilea inculpat, Armin Govor.
Pop și Crețu au fost obligați să achite Autorității Vamale Române 65.000 de lei, fiindu-le confiscate atât țigările găsite la percheziții, cât și o mașină cu care le transportau. La rândul său, Govor trebuie să plătească ANAF 91.000 de lei și a rămas fără aproape 8.000 de pachete de țigări.
Sentința Tribunalului Bihor poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Zeci de percheziții, sute de mii de țigări găsite
Pe 22 iunie 2017, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea și procurorii DIICOT Satu Mare au percheziționat 31 de locuri din Bihor, Arad și Satu Mare. În urma descinderilor au fost găsite 330.000 de țigări, 2,7 kilograme de cannabis, stații de emisie-recepție și două mașini ce aveau compartimente special amenajate pentru transportarea mărfii de contrabandă.
Șapte persoane au fost duse atunci la audieri, iar după aproape un an cinci inculpați erau trimiși în judecată pentru contrabandă asimilată și constituirea unui grup infracțional. Era vorba despre Viorel Pop, Viorel Remus Crețu, un bărbat din Budureasa – Ioan Laza, zis „Osi”, un fost gestionar al unui depozit de legume din Salonta – Marius Marina, alias „Grasu’”, și sătmăreanul Armin Govor. Al șaselea, Cristian Octavian Tuduce, din Câmpani, a recunoscut acuzațiile și a încheiat cu anchetatorii un acord prin care a acceptat o pedeapsă de un an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
Ancheta DIICOT a arătat că gruparea ar fi operat începând cu luna aprilie 2017 și ar fi avut ca scop vânzarea ilegală de țigări de categorie superioară, despre care procurorii arătau că în mod obișnuit nu fac obiectul infracțiunilor de contrabandă. Acestea ar fi fost depozitate în Bihor, Arad și Satu Mare și ulterior duse la vânzători ambulanți, ce le comercializau în piețe.
„Elemente de legătură” cu furnizorii principali
Potrivit rechizitoriului, Pop și Crețu erau acuzați că au acționat „ca elemente de legătură între furnizorii principali (…) și distribuitorii direcți către consumatorii finali”. Procurorii arătau că cei doi ar fi preluat, depozitat și, uneori, au transportat țigările, fiind ajutați de Marius Marina, care le-ar fi pus la dispoziție două mașini cu locuri speciale pentru ascunderea mărfii ilegale, înmatriculate pe numele soției sale. De altfel, un autoturism condus de Marina, în care se aflau aproape 3.000 de pachete, a fost interceptat de polițiștii de frontieră, pe ruta Arad – Oradea, pe 19 mai 2017.
Cristian Tuduce și Ioan Laza ar fi fost cei care preluau țigările și le vindeau ori le plasau altor persoane care se ocupau cu comercializarea acestor produse. Cât despre Govor, acesta a fost acuzat că a depozitat și vândut țigări de calitate inferioară, aduse din Ucraina.
Anchetatorii au consemnat că, în timpul perchezițiilor din iunie 2017, au fost găsite 3.500 de pachete de țigări într-o mașină, în Săldăbagiu de Munte. Acestea, dar și alte 2.000 de pachete, predate cu o zi înainte lui Cristian Tuduce, ar fi fost preluate de Pop și Crețu de la furnizorii contactați de cel din urmă.
„În timpul efectuării percheziției domiciliare, inculpatul (Viorel Pop – n.red.) profitând de faptul că nu se afla la locațiile vizate de percheziții, a determinat mai multe persoane să ascundă sume de bani sau alte bunuri neidentificate și a îndemnat membrii de familie să nu colaboreze cu organele de urmărire penală în vederea aducerii la îndeplinire a activităților de percheziției domiciliară”, au precizat procurorii în rechizitoriu.
Trecut cu probleme
Numele lui Viorel Pop este legat și de un jaf comis în Austria, în 2012, alături de un alt orădean, Florian Bota. Potrivit ebihoreanul.ro, cei doi au atacat un TIR încărcat cu țigări de 2 milioane de euro pe o autostradă, lângă Viena. I-au abandonat pe șoferi în Ungaria și au ascuns camionul într-un depozit, unde au fost prinși după câteva zile.
La rândul său, Viorel Creţu este un fost boxer care a fost acuzat că, la sfârşitul anilor ’90, a intrat într-un bar de pe malul Crișului Repede, în zona Decebal, și a tras în pereți cu un pistol mitralieră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!