[eadvert]
În acest caz, fosta directoare a Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, va fi judecată pentru instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, în timp ce profesorul Sorin Cuc este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, sub forma instigării. Cei doi au fost trimiși în judecată în luna martie a acestui an.
„Respinge cererile şi excepțiile formulate de inculpaţii ŢIGAN MIOARA şi CUC SORIN IOAN. (…) Constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 69/D/P/2021 din data de 27.03.2023 (…), a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii:
1.ȚIGAN MIOARA, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie sub forma instigării la abuz în serviciu ca infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție , fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals (…)
2. CUC IOAN SORIN, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu ca infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție , în forma instigării”, se arată în încheierea Tribunalului Bihor, care poate fi contestată în termen de trei zile.
După ce încheierea va deveni definitivă, instanța va stabili primul termen de judecată.
Acuzația: lucrare falsificată pentru câștigarea concursului
Conform rechizitoriului DNA Oradea, Mioara Țigan, care era președinta comisiei de evaluare, ar fi intervenit pentru a modifica lucrarea lui Sorin Ioan Cuc de la la proba scrisă a concursului din 2021, unde profesorul nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului.
„În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv”, a transmis DNA Oradea la momentul trimiterii în judecată a celor doi.
Potrivit unor informații din anchetă, lucrarea ar fi fost falsificată prin folosirea unor solvenți chimici.
Procurorii mai arătau că inspectorul școlar general al județului Bihor, Horea Abrudan, ar fi emis, fără vinovăție, decizia de numire a lui Cuc în funcția de director al școlii „Avram Iancu”.
În acest caz, instanța a decis introducerea ca parte în proces a Inspectoratului Școlar Bihor, ca parte responsabilă civilmente. În plus, fosta directoare de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, s-a constituit parte civilă în proces, cerând daune materiale de 1 milion de euro. Aceasta pentru că postul pentru a concurat Bîrlădeanu a fost chiar cel câștigat de Sorin Cuc în urma concursului devenit subiect de dosar penal.
Trimite articolul
Xo scutratura nu strica
Ce exemplu le dau copiilor de corectitudine, ii ,,invata bine,,. …
Aproape 3 ani pornirea actiunii în judecata, vreo 3 ani judecarea și încă 3 recursul. Fapta se prescrie în 5. Dacă nu se prescrie pana e gata judecata, sigur se duce peste granița ca alte vip-uri. Felicitări justiției romane. Felicitări infractoarei pe jumătate scăpate.