Trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea pentru schimbarea unor terenuri din Beverly Hills cu terenuri agricole periferice, Livia Bara a fost achitată vineri de magistraţii Curţii de Apel Oradea. Aceasta după ce, în ianuarie 2015, Tribunalul Bihor a condamnat-o la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, obligând-o totodată să achite despăgubiri de 412.850 euro pentru comună în contul schimburilor inechitabile de terenuri.
Judecătorii Curţii de Apel au admis, vineri, apelul declarat de Livia Eugenia Bara împotriva sentinţei Tribunalului Bihor din 23 ianuarie 2015.
Doi judecători ai instanţei, Antik Levente şi Mihail Udroiu, au apreciat că fosta secretară a CL Sânmartin trebuie achitată în dosarul deschis de DNA Oradea pe numele ei pentru abuz în serviciu în formă continuată, în vreme ce Gabriela Ţarcă a făcut opinie separată. În final, Livia Eugenia Bara a fost achitată.
,,Rejudecând, în baza art.5 Cod penal cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 265/06.05.2014 constată că legea penală mai favorabilă pentru inculpata Bara Eugenia Livia este noul Cod penal şi Legea nr. 78/2000 în forma în vigoare după 01 februarie 2014. În baza art. 396 alin. (1), (5) Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpata Bara Eugenia Livia pentru acuzaţia de comitere a infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată prevăzute de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal şi art. 5 Cod penal faţă de lipsa tipicităţii obiective a faptelor reţinute în forma unităţii legale. În baza art. 25 alin. (5) Cod procedură penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă Consiliul Local Sînmartin’’, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.
Totodată, judecătorii au ridicat măsura sechestrului asigurător dispusă în cauză asupra unor bunuri imobile ale Liviei Bara, iar cheltuielile judiciare în apelul declarat de aceasta rămân în sarcina statului.
,,Înlătura dispoziţia primei instanţe de obligare a inculpatei la plata cheltuielilor judiciare către stat, respectiv la plata cheltuielilor judiciare către partea civilă Consiliul Local Sînmartin, ca urmare a dispunerii soluţiei de achitare pentru lipsa tipicităţii obiective a faptei’’, mai scrie în încheierea instanţei. Soluţia judecătorilor Curţii de Apel Oradea este definitivă.
Acuze
Fosta secretară al Consiliului Local Sînmartin a fost acuzată de procurorii anticorupţie că, între 2001 şi 2004, la solicitarea mai multor persoane fizice, domiciliate în comuna Sânmartin, dar şi în alte localităţi din Bihor şi din alte judeţe, CL Sînmartin a aprobat schimburi de teren, terenurile oferite de persoanele fizice fiind amplasate în sate mărginaşe ale comunei, iar cele cerute la schimb erau situate în apropierea centrului comunei Sînmartin, în zona turistică Băile Felix. În rechizitoriul lor, procurorii DNA au arătat că în nouă situaţii din zece, persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri, au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite, în defavoarea CL Sânmartin.
Procurorii au mai arătat că, pentru schimburile de teren realizate între 2001 şi 2003, CL Sânmartin a ales o procedură aparte, din care s-a exclus primarul Dorel Crăciun.
,,Ca atare, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor imobiliare nu au fost întocmite de Biroul Agricol al Primăriei Sânmartin, ci de secretarul CL, Livia Eugenia Bara deşi, din documentaţie rezulta clar că schimburile de terenuri vizate erau de folosinţă strict agricolă’’, se arată în comunicatul din 19 decembrie al DNA Oradea.
De asemenea, procurorii au mai evidenţiat că, după aprobarea schimburilor, înscrisul autentic de schimb imobiliar a fost semnat de Livia Bara, ca şi împuternicit al CL, şi nu de primar, căruia îi reveneau aceste atribute de reprezentant al primăriei în relaţiile cu alte instituţii, persoane fizice şi juridice, conform Legii nr. 215/2001 (a administraţiei publice locale).
Astfel DNA mai arata că, în calitate de secretar al CL, inculpata a întocmit referate de specialitate prin care ar fi stabilit, cu intenţie, valori diminuate faţă de valoarea reală, a unor terenuri din proprietatea privată a CL Sînmartin şi a propus tranzacţii civile de schimb imobiliar a terenurilor respective, determinându-i în acest mod, pe membrii Comisiei economice şi pe cei din cadrul CL Sânmartin, să avizeze şi să aprobe schimburile. În urma schimburilor, CL a fost prejudiciat cu 412.850 euro, iar solicitanţii schimburilor au obţinut un folos necuvenit de 412.850 euro
Apărare
Avocaţii Liviei Bara spun că ,,era evident de la început că aceasta era nevinovată’’.
,,Vreau să precizez de la început că soluţia de achitare definitivă e munca unei echipe de avocaţi. Alături de mine, care am reprezentat-o de la început pe doamna Livia Bara, şi-au adus ulterior aportul colegii mei avocaţi Xenia Bara, Tiberiu Ban, Anatol Pânzaru, Mircea Meşter şi Florina Faur. Trei din schimburile de terenuri imputate aveau referate întocmite de doamna Groza, pentru că doamna Livia Bara era în concediu. Cu toate aceste, i s-au imputat ei şi aceste schimburi’’, a arătat avocatul Răzvan Doseanu, unul dintre apărătorii Liviei Bara.
Potrivit acestuia, ,,Livia Bara a întocmit doar referate privind îndeplinirea condiţiilor legale ale schimburilor de terenuri, fără a face aprecieri asupra oportunităţii schimburilor’’.
,,Ea nu a făcut parte din Comisia economică şi nici din consilierii care au votat ulterior schimburile de terenuri şi care au apreciat oportunitatea schimburilor. Comuna Sânmartin avea nevoie de suprafeţe mari de teren pentru că avea deficit pentru terenurile care erau necesare pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Nici o persoană din cele care au aprobat schimburile de terenuri nu a fost trimisă în judecată. Doamna Livia Bara a fost un fel de Acar Păun, deşi ea nu a avut nici o putere de decizie’’, a arătat Doseanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!