Iepuri de toate rasele, porumbei, canari, papagali, găini, căţei, peşti şi alte mici vieţuitoare s-au adunat duminică – 17 mai 2009 – în Şanţul Cetăţii din Oradea, în cea de-a doua ediţie a târgului din acest an. Organizat de Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici „Nufărul” din Oradea, târgul a devenit deja tradiţie, fiind considerat printre cele mai mari de acest gen din ţară. Acest lucru este recunoscut atât de participanţi, cât şi de organizatori.
Ediţia din această lună a adunat crescători din mai multe judeţe învecinate şi chiar mai îndepărtate de Bihor. „Sunt participanţi chiar şi din Bucureşti şi Constanţa sau Suceava. Nu mai vorbim de cei din judeţele mai apropiate, care s-au obişnuit deja cu târgul organizat de noi, care a devenit tradiţie”, ne-a declarat Cornel Fildan, preşedintele Asociaţiei.
Ca la târg
Dacă unii participanţi spun că efectele crizei s-au răsfrânt şi asupra târgului, alţii sunt mulţumiţi de participare. „Târgul este printre cele mai mari, dar anul acesta este mai slab ca în toamnă. Este multă lume, dar puţini cumpărători”, spune Dumitru Selegean din Arad, care a participat şi la ediţiile anterioare a le târgului.
„Târgul este mai slab ca anul trecut. Nu au oamenii bani”, este de părere Doru Jurj din Timişoara , care a adus la târg găini Cochinchina şi porumbei. O familie formată din două găini şi un cocoş costa 450 de lei.
Un iepure pitic se vindea cu 50 de lei. „Sunt iepuri de apartament, nu cresc prea mari şi nu sunt sensibili. Înainte de Paşti s-au vândut mai bine, dar sperăm să vindem şi azi”, ne-a explicat stăpâna iepurilor. O familie de porumbei costa de la 50 de lei în sus.
La această ediţie a târgului a surprins numărul mare de căţei de diferite rase. Pentru un Ciobănesc mioritic de două luni, gazda cerea 150 de lei. Cei mai numeroşi şi mai curioşi participanţi la târg au fost copiii. Părinţii care au scăpat să nu cumpere nimic, la solicitarea micuţilor, au fost foarte puţini. O familie a cumpărat chiar un acvariu dotat complet, cu peşti în el, la doar 35 de lei.
„Sunt pentru prima oară la acest târg şi sunt foarte mulţumit. Doar ieri am aflat de existenţa lui de la un medic veterinar şi m-am hotărât să particip şi eu, dar nu-mi pare rău”, a precizat Antonio Cheregi din Biharia. Acesta a adus la târg harnaşamente şi şei pentru cai. Nu lipseau căluţii mici, spre satisfacţia micuţilor, dornici să-i călărească. Preţurile erau după toate buzunarele. Şeile se vindeau cu 500 – 800 de lei, hamurile cu 450 – 1.200 de lei, iar căluşeiii cu 200 – 250 de lei.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!