În cadrul evenimentului vor avea loc spectacole de teatru-dans, workshopuri, concerte și seri de dans. Obiectivul evenimentului – spune impresarul artistic, Biro Arpad – este acela de a familiariza publicul cu diversele forme ale artei mişcării şi dansului. Această a treia ediţie a festivalului scoate în evidenţă trendurile din lumea dansului contemporan, programul incluzând atât spectacolele celor mai cunoscute trupe din România şi Ungaria, cât şi ale unor artişti debutanţi.
Pe parcursul celor șapte zile de festival vor urca pe scenă artiștii celor mai renumite companii, printre care și baletul Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta din urmă aduce la Oradea producția de anvergură „Revelația trupului”.
„În «Revelația trupului», viziunea regizorială începe la apariţia universului, aşadar, şi protagonistul începe – în emoţii şi mişcare – prin a fi un vertebrat simplu, şi se dezvoltă în pasăre, în primată, în om, urmat de o creatură care cade pradă tehnologiei într-o lume dominată de cyborgi. Povestea evoluţiei, prin muzică şi dans contemporan, ia forma unei producţii spectaculoase”, explică Biro Arpad, impresar artistic.
Dans, instalaţie, muzică
Oferta festivalului este completată de producții de referință ale unor companii renumite de teatru-dans. În 25 octombrie, de la ora 19:00, Teatrul de Dans Bartók din oraşul maghiar Dunaújváros va fi invitatul nostru pentru prima oară. În spectacolul „Terminal”, călătorii învaţă dansurile tradiţionale ale celorlalţi, demonstrând lumii că neplăcerile de zi cu zi, pauzele nedorite, pot deveni un prilej de a ne distra împreună.
„Dansatorii înşiră, pe rând, dansurile, muzicile companiei aflate în aşteptare pentru tranzit, dar, deşi avionul nu decolează, timpul zboară. După ritmurile japoneze «taiko» şi dansurile sălbatice din Africa, soseşte cu gondola la carnavalul de la Veneţia marinarul fermecător, după care urmărim o nuntă tradiţională evreiască.
Flamenco-ul spaniol, dansul frumoaselor stewardese irlandeze cu personalul pentru curăţenie, alcătuit din domni chipeşi, dinamica incredibilă a sirtaki-ului grecesc sunt contrapunctate de scene lirice, romantice şi jucăuşe, iar la sfârşit totul culminează într-un dans ţigănesc plin de pasiune şi voie bună.
Spectacolul se anunţă a fi o veritabilă delicatesă culturală pentru toți, indiferent de vârstă, sex sau naţionalitate, efectuând o călătorie prin lume fără să ne ridicăm de pe scaun”, explică Biro Arpad.
Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19:00, publicul este invitat să urmărească două spectacole scurte în Sala Mare a teatrului. În prima jumătate a serii va avea loc spectacolul „Nevoia de aer” de Ziggurat Project, realizat în cadrul programului de Imre Zoltán, iar în a doua parte, „Labirint” de Compania Duda Éva.
În ultima zi a festivalului, 28 octombrie, de la ora 20:00, spectacolul „Counterbody” al Centrului Național al Dansului din București se va juca pe scena Studioului Szigligeti. Counterbody este un spectacol de dans, instalație și muzică în care toate elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele.
Direcția coregrafică este rezultatul unui proces de analiză și lucru cu corpurile celor 8 dansatori care alcătuiesc un organism fluid și fragmentar în același timp. Miza spectacolului este de a înțelege și repera căile demonstrative către o realitate existentă, valabilă științific și filozofic, însă blocată la nivelul percepției.
Flashmob
În deschiderea festivalului, în data de 22 octombrie, de la ora 18:00, orădenii sunt invitați să ia parte la flashmob-ul de deschidere a evenimentului. La acest moment artistic vor participa trupele de dans amatoare din regiune. Toți cei care vor participa la dansul colectiv vor primi câte o invitație la un spectacol la alegere din cadrul festivalului.
În cadrul festivalului are loc secțiunea ProDance, care aduce în prim-plan cei mai talentați dansatori din regiune. Astfel, în zilele de 24, 25, 26, 27 și 28 octombrie vor urca pe podiumul din fața teatrului grupurile: Unique Dance, Infinity Dance, Mystique Majorette, Sunshine Dance, Tini Dance Center.
Citiți principiile noastre de moderare aici!