Aproape trei sferturi din veniturile românilor în trimestrul III din 2009 s-au dus pe consum alimentar şi nealimentar. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), 72,5% din cheltuielile românilor s-au dus pe bunuri alimentare, nealimentare şi servicii. O cotă de 16,5% din cheltuielile gospodăriilor s-au făcut pentru plata taxelor şi impozitelor, iar 5,8% pentru cheltuieli de producţie (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru întreţinerea gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare, etc).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construirii de locuinţe, cumpărării de terenuri, de echipament necesar producţiei sau de acţiuni deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor pupulaţiei pe trimestrul III din anul trecut, de doar 1,5%.
Venituri
Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul III 2009, veniturile totale medii lunare au fost, în termeni nominali, de 2.268 lei pe gospodărie şi 781 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie de 1.950 lei lunar pe gospodărie (672 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 318 lei lunar pe gospodărie (110 lei pe persoană).
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri – 52,1%
în trimestrul III 2009. O altă sursă de venituri cu o pondere importantă în structura veniturilor totale ale gospodăriilor o reprezintă prestaţiile sociale, 24,4%, în creştere cu 0,9%faţă de trimestrul I, respectiv cu 0,5% faţă de trimestrul II 2009.
În trimestrul III 2009, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 41,3% mai
mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 14,6% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.
În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64,4% din salarii, de 22,5% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,4% din total.
În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a
asigurat 31,8% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,6% din totalul veniturilor)
a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii,
veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 7,2%. O contribuţie importantă la formarea
veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (29,8%) şi celor din prestaţii
sociale (28,0%).
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!