Ziua Culturii Naţionale înseamnă şi literatura contemporană. Plecând de la această idee, Revista de cultură Familia în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Inspectoratul Judeţean Bihor şi Teatrul Regina Maria, a pregătit miercuri, 15 ianuarie, o întâlnire dialog între 300 de elevi din Oradea şi trei autori contemporani care scriu literatură pentru copii şi adolescenţi: Adina Popescu din Bucureşti, Alex Moldovan din Cluj-Napoca şi din Oradea, Mircea Pricăjan. De altfel, toţi trei au texte care sunt cuprinse în manualele şcolare. Evenimentul, care a avut loc în Sala Mare a teatrului, l-a avut ca moderator pe Miron Beteg, redactor al revistei Familia.
„Ziua Culturii Naţionale a fost aleasă în funcţie de data naşterii poetului Mihai Eminescu. De aceea, de cele mai multe ori, dintr-un soi de comoditate, 15 ianuarie înseamnă, aşa cum probabil mulţi dintre voi aţi fost obişnuiţi, sărbătorirea lui Mihai Eminescu. Recitări de poeme şi câteva romanţe cântate. Totuşi, cultura naţională nu se confundă cu Mihai Eminescu. Da, e un punct nodal al culturii române – după prezenţa lui Mihai Eminescu în cultura română nimic n-a mai fost la fel – dar în acelaşi timp, cultura română e un spaţiu care nu doar cuprinde multe alte minţi luminate, dar cuprinde înainte de toate, fiind vie, şi contemporaneitatea. Ori noi tocmai la asta ne-am gândit, la ideea de contemporaneitate a culturii româneşti”, a spus în deschidere Miron Beteg, invitând elevii să fie deschişi şi necenzuraţi în a pune întrebări invitaţilor, într-un dialog liber şi viu, fără teama de a spune prostii pentru că, „cultura e singurul spaţiu în care putem trăi liniştiţi, împreună cu prostiile noastre”.
Oameni normali, care se îndeletnicesc cu scrisul
După o scurtă prezentare a invitaţilor, cei trei au povestit pe rând de ce au ajuns să scrie literatură pentru copii şi adolescenţi. Adina Popescu a povestit mai întâi că a avut multe întâlniri cu elevi din diverse şcoli şi consideră că e foarte important ca aceştia, obişnuiţi cu clasicii de mult dispăruţi, prezenţi doar ca busturi sau în fotografii, să întâlnească scriitori contemporani în carne şi oase pentru a vedea că sunt oameni normali, îmbrăcaţi în blugi, care au fost la rândul lor copii, şi care trăiesc printre ceilalţi oameni îndeletnicindu-se cu scrisul.
Adina Popescu mărturiseşte că scrie literatură pentru că nu ştie să facă altceva. Nu i-a plăcut niciodată matematica, în lumea afacerilor a dat greş, aşa că a rămas la ceea ce îi place cel mai mult, să scrie, şi o face de la 18 ani pentru că şi-a dorit ca ceea ce aşterne pe hârtie, să ajungă la oameni.
Şi lui Alex Moldovan îi place foarte mult să scrie şi, de alfel, a încercat toată viaţa să facă numai lucruri care îi plac. Nu i-a prea plăcut şcoala, spune el, dar a avut două materii preferate. Limba română şi limba engleză. „Am şi citit foarte mult, asta e de fapt o condiţie de bază pentru cineva care vrea să scrie. Nu există niciun mare scriitor care să nu fi fost şi un mare cititor înainte”.
Mircea Pricăjan a început să scrie literatură pentru copil, pentru băiatul lui, Mihai. La rugămintea puştiului a pornit romanul Pumn de fier, care din poveste de seară, s-a transformat în literatură pentru copii prin Editura Polirom.
Întrebaţi de moderator ce carte, care nu le aparţine, le-ar fi plăcut să o scrie ei, răspunzând, cei trei scriitori au trecut în revistă cărţi preferate, care i-au marcat, cărţi dragi şi acum, care – cine ştie – ar putea deveni volume de referinţă pentru elevii curioşi aflaţi în sală. Alex Moldovan a pomenit cartea care i-a marcat copliăria, „Recreaţia mare” de Mircea Sântimbreanu, pe care a citit-o de vreo 20 de ori. I-a plăcut atât de mult încât acum câţiva ani a decis să o poarte cu el tot timpul, şi şi-a tatuat pe braţ roboţelul care apărea pe coperta cărţii. Adina Popescu a amintit de Jules Vernes, de „Stăpânul inelelor” de Tolkien, de „Alice în ţara minunilor” a lui Lewis Carroll dar şi de „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, carte de Nikolai Nosov, mărturisind că îi plac foarte mult cărţile la care poţi să râzi. Mircea Pricăjan s-a oprit la cărţile lui Stephen King, în special la „Misery”, carte care l-a făcut să îşi dorească să scrie.
Curajul de a scrie
Elevii au fost sfătuiţi de-a lungul discuţiilor ca atunci când vor dori să scrie, să nu se piardă în detalii, să aibă un plan, să profite de momentele de timp liber pentru a lăsa imaginaţia să-şi lase sâmburele în subconştient, pentru ca apoi scrisul să curgă.
Întrebaţi din sală care ar fi principalul impediment al scriitorilor debutanţi şi cum ar putea să treacă peste acesta, răspunsul a fost lipsa de încredere, care poate fi corectată prin încurajarea dată de scriitorii consacraţi, sau chiar de prieteni sau profesori. Copiii au fost curioşi şi ce jocuri jucau scriitorii în copilărie, dar şi ce viitor va avea personajul din cartea „Un păianjen care se crede Spiderman”, sau dacă cei trei au avut vreodată vreun blocaj creativ şi dacă da, cum au trecut peste el.
O altă întrebarea a fost dacă cei trei consideră ca o carte îşi pierde autenticitatea atunci când este transformată în film.
„O carte are mult mai multe dimensiuni decât cele trei pe care le are atunci când este ecranizată. O carte are autenticittea ei, are puterea pe care i-o dă cititorul. Şi sunt multe lucruri care intră în cartea aia de fapt dinspre cititor. Atunci când o ecranizezi, cititorul acela e regizorul, sau scenaristul, sau echipa care lucrează la filmul acela. Ei trebuie să facă lucrul ăsta, asta e meseria lor, să aleagă o viziune despre carte şi pe aia să încerce să o expună cât mai fidel intenţiei lor. Deci nu se pierde autenticitatea cărţii, cred că doar se limitează”, a răspuns Mircea Pricăjan.
Dialogul dintre elevi şi scriitori a fost intercalat cu fragmente din cărțile celor trei autori, lecturate de actorii Teatrului Regina Maria. Din cartea Adinei Popescu, „Vine vacanţa cu trenul din Fanţa” au citit actorii Alexandru Rusu, Anca Sigmirean şi Lucia Rogoz, din „Olguţa şi un bunic de milioane”, cartea scrisă de Alex Moldovan, au citit Ciprian Ciuciu, Georgiana Coman şi Anca Sigmirean, iar din volumul lui Mircea Pricăjan, „Pumn de fier”, au citit actorii Ciprian Ciuciu, Cosmin Petruţ şi Georgiana Coman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!