Universitatea din Oradea a obţinut o nouă performanţă. Din patru proiecte Jean Monnet, depuse de România şi declarate câştigătoare de Comisia Europeană în iulie 2011, trei au fost scrise şi câştigate de universitatea orădeană.
„Este pentru noi o foarte mare bucurie. Activitatea unor cadre didactice din domeniul relaţiilor internaţionale şi studii europene sau din domeniul ştiintelor economice, implicate în predarea şi cercetarea aspectelor europene, a dovedit că performanţa din 2011 nu este întâmplatoare. Universitatea din Oradea a câştigat, în cei 10 ani de când România este eligibilă pentru Programul«Jean Monnet», nu mai puţin de 15 proiecte. În acest fel, Universitatea Oradea se situează pe primul loc în ţară”, a declarat lect. univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu, membru al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării.
Centru de excelenţă
Oradea se poate mândri şi cu un Centru European de Excelenţă „Jean Monnet”, coordonat de prof. Ioan Horga. Centrul funcţionează din anul 2005. Astfel de centre mai există la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Universitatea din Oradea este însă singura universitate din ţară care a avut două catedre “Jean Monnet”, în aceeaşi unitate (prof. Ioan Horga şi prof. Ovidiu Ţinca).
Universitatea din Oradea a ajuns să aibă cel mai mare număr de module «Jean Monnet» din ţară: opt, ale profesorilor Anca Dodescu, Mihai Berinde şi Adriana Giurgiu de la Facultatea de Ştiinţe Economice, ale unor cadre didactice tinere de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – Luminiţa Şoproni, Cristina Dogot, Mircea Brie, iar din acest an: Dorin Dolghi şi Adrian Popoviciu.
Comisia Europeană a selectat în acest an un nou proiect al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Prin proiectul „Iniţiative şi Constrângeri în construcţia evolutivă a frontierelor europene”, finanţat prin Multilateral Research Group, Universitatea din Oradea cunoaşte un adevărat succes.
„Este singurul proiect de acest tip câştigat de o universitate românească până în prezent. Proiectul numără 17 parteneri din 14 ţări: Belgia, Cipru, Grecia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Moldova, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria şi Ucraina şi aduce un plus de valoare în cunoaştere”, a mai adăugat Adrian Popoviciu.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!